СамокоВест

Кабинетът потроши стотици хиляди да научи пенсионерите как да живеят достойно със 150 лева пенсия

Споделете ни в

oresharski pravitelstvoСпециална нова брошура ще учи пенсионерите у нас как да ползват финансови услуги и продукти като депозити, кредитни и дебитни карти, съобщава „Труд“, цитирайки кабинета на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.
Съветите започват с това как да се избере най-подходящ продукт и завършват с препоръки за ползване на кредитни карти. Пенсионерите например са поучавани да правят маркетингови проучвания и да сравняват условията на различни банки за една и съща услуга. „Плащайте с кредитна карта в магазини, ресторанти и навсякъде, където ги приемат“, е написано в брошурата. Има и цял раздел със съвети как пенсионерите могат да изтеглят кредит, как да пресмятат годишен процент на разходите и т.н.
Обърнато е внимание и на постоянните телефонни измами, които стават у нас. Възрастните хора са посъветвани да не държат много пари вкъщи, а в банка.
Издаването на брошурата е част от Комуникационната стратегия на Министерския съвет за 2014 г. От пресцентъра на вицепремиера Бобева обясниха, че все още няма решение с какви пари ще се финансира отпечатването. Това трябвало да стане ясно през следващата седмица. Листовката все още не била масово разпространена. Обмисля се тя да се раздава в пощенските клонове при получаване на пенсиите или като вложка във вестниците.
Няма информация и за размера на средствата, но със сигурност не са по-малко от няколкостотин хиляди лева. За капак – изписаното е с толкова дребен шрифт, че и млад човек трудно би го разчел, та камо ли пенсионер. В цялата инициатива, а може би дивотия е по-точната дума, прозира тактиката на правителството да харчи като за последно