СамокоВест

Кабинетът поиска разсрочено плащане на декемврийските сметки за ток

Споделете ни в

Декемврийските сметки за ток ще могат да се платят разсрочено, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това уверение е получила тя от ръководствата на трите електроразпределителни дружества във връзка с очакваните по- големи сметки за ток, заради рекордно високото потребление през последния месец на годината. От доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ заявиха, че имат разработен персонален съветник за решаване на затруднения с погасяването на сметките. Данните на дружеството сочат, че средната декемврийска сметка за ток на техните клиенти е била 58 лв. докато година по-рано е била за 50 лв. Това се дължи на нарасналото с 15 процента електропотребление през декември.

Но при плащането на фактурите за ток има срок за погасяването им, който ако не се спази се начисляват лихви върху дължимата сума до датата, за която клиентите са предупредени в известието със сметката, че ако не бъде платена, ще им бъде спряно електрозахранването.

При забавяне на плащане и искане за разсрочването му, натрупаните лихви до сключването на договора със схемата за изплащане на забавената сметка остават.

От днес министерството и Комисията за енергийно и водно регулиране започват проверка на това, правилно ли са изчислени сметките за декември на абонатите на трите дружества.

От енергийното министерство посочиха, че ще се проверява най-вече дали електроснабдителните дружества са спазвали 30-дневните срокове за отчитане на потреблението. Част от тях обаче още при бедствените положения, обявени при снежните бури, информираха клиентите си, че заради невъзможност за достъп да някои населени места, които са били в период на отчитане, инкасаторите няма да могат да направят това. Доставчиците призоваха потребителите си сами да отчетат разхода на електроенергия, каквато възможност предлагат. По техни данни много малко са абонатите, които заради лошите атмосферни условия са били отчетени на по-дълъг период от 30 дни, но удължаването не е било повече от три дни.

Експертите на енергийния регулатор пък ще инспектират дали трафопостовете работят изрядно. До края на седмицата се очаква да приключи проконтролирането на доставчиците на ток и мрежовите оператори.