СамокоВест

И самоковски огнеборци гасят пожара в Долна Баня

Споделете ни в

Пожарът край Долна Баня, който унищожи 800 дка борова и дъбова гора и засегна близо 600 дка. земеделски имоти още не е потушен. Това съобщи Борислав Попов, директор на общинското горско стопанство. Продължават действията за ликвидиране му информират от пресцентъра на МВР. В гасенето участват огнеборци, служители на Горското стопанство и местни жители. Към момента огънят е локализиран на площ от около 1400 дка. Вчера пожарникарите успяха да пресекат пътя на огъня, който заплашваше близкия соларен парк и постройките на щраусовата ферма в района. С огнената стихия се борят седем екипа на районните противопожарни служби от Костенец, Самоков и Ихтиман.

В същото време огнената стихия, която бушува в района на Рилския манастир все повече се разраства. Според очевидци пожарът е огромен и шокиращ. „На фона на пожара хеликоптерът, който хвърля вода, изглежда като  мъничка точица“ – това са думи на представителя на OFFNews.bg Владимир Йончев, излъчени по OFFRoad Radio.

По мнение на специалистите обаче положението не е толкова страшно. Но въпреки това, днес стихията няма да бъде угасена. В района на пожара има 20 огнеборци от Рила и Кюстендил, 35 военни, 40 служители на Югозападното горско предприятие и парк „Рила“, както и 20 доброволци от община Рила. Организирани в социалната мрежа Facebook почитатели на OFF-road от цялата страна имат готовност да се включат със своите високопроходими автомобили в гасенето на пламъците. Основните усилия са насочени към обезопасяване района на Рилския манастир. В момента се прокарва просека, за да се пресече пътя на огъня към Светата обител. Очаква се на място да пристигне радио-релейна станция, тъй като в района няма обхват на мобилните оператори. Тъй като пътят до мястото на пожара е 3-4 часа пеша и теренът е изключително труден към момента няма ресурс и начин на мястото на пожара да се качат доброволци. В следобедните часове главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” ще обяви ще бъдат ли включени още желаещи да помогнат в потушаването на огъня и как ще се процедира с тях.

 

2 thoughts on “И самоковски огнеборци гасят пожара в Долна Баня

  1. В сряда прелетях близо до Д.баня и успях да направя снимки на пожара. Жалко че не са го изгасили още докъто е малък и преди да влезе от полето в гората. http://r7–fra07t13.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/77641130.jpg?ms=tsu&mv=m&mt=1345830182&cms_redirect=yes&redirect_counter=2
    http://r3–fra07t17.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/77641479.jpg?ms=tsu&mv=u&mt=1345830784&cms_redirect=yes&redirect_counter=2 ако не се отварят казвайте да ги оправям.

  2. Има коментар а пише нула коментари странно.

Comments are closed.