СамокоВест
кв. Самоково

И самоковските панелки могат да кандидатстват за безплатно саниране

Споделете ни в
кв. Самоково
кв. Самоково

Вече може да се подават документи за безплатно саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Средствата по програмата, която ще продължи и през следващата година, са 1 млрд. лв., като по думите на регионалния министър Лиляна Павлова, ако ресурсът се окаже недостатъчен, могат да се добавят още 300 млн. лв.
Както бе изяснено, по програмата могат да кандидатстват собствениците на панелни жилища, като сградите трябва да са строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигнати плочи и едроплощен кофраж. Минималният брой на апартаментите в тях трябва да е 36. А от 2016 г. програмата ще обхване и по-малките сгради, обяви регионалният министър.
По програмата за саниране ще се финансира конструктивното укрепване на сградата, както и обновяването на общите части – покрив, фасада, стълбища и други. Мерките за енергийна ефективност включват топлоизолация и подмяна на дограмата – прозорци и врати. Ремонт или подмяна на вътрешните инсталации и връзки към системите за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части на сградата. Поставяне на соларни панели, ремонт на електроинсталацията в общите части, енергоефективни мерки в асансьорите.
Първата стъпка е кандидатите да регистрират Сдружение на собствениците. Ако сградата е с няколко входа, е необходимо да се регистрира едно сдружение на собствениците за цялата сграда с всички входове. След това, с протокол на Общото събрание, Сдружението взима решение да осигури достъп до всички апартаменти в сградата. Третата стъпка е сдружението да подаде заявление в общината за интерес и за финансова помощ. Администрацията осъществява прием на документите за кандидатстване, оценка и одобрение или отхвърляне. При одобрение, двете страни сключват договор, с който сдружението предоставя мандат на кмета на общината да извърши от негово име действия по осигуряване на необходимия ресурс за обновяването на сградата. На свой ред градоначалникът сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител в качеството му на представител на държавата. Основните задължения на кмета на общината са да получава средствата, да организира дейностите по обновяването, да проведе процедурите по реда на Закона за обществените поръчки и приложимите нормативни актове и да разплаща всички дейности.
Важно е да се отбележи, че със средствата за саниране по правителствената програма не може да се закупуват нови радиатори, асансьори, вътрешно обзавеждане и оборудване.
В тази връзка Община Самоков организира работна среща, която ще се проведе на пети февруари от 17,30 часа в сградата на общината. На срещата ще бъдат представени одобрените методически указания, както и на образците за кандидатстване по програмата. Участие ще вземат представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.