СамокоВест

И пиячката поскъпва

Споделете ни в

До 20 процента поскъпване на алкохола, очакват производителите и вносителите на спиртни напитки. Според бранша, причините са основно две – лоша реколта на грозде и растящ дял на алкохола, който излиза на пазара от незаконни казани.

Заради лошата реколта винотоще поскъпне още догодина, но оскъпяването му няма да спре. Цената му ще се увеличава заедно с тази на ракията чак до 2020 г. По думите на Бранимир Ботев, шеф на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки, високоалкохолните напитки ще поскъпват със 7% на година от 2014 г. до 2020 г., а виното – с 3,5 на сто. Той уточни, че цитира прогноза, направена от общоевропейската структура на винопроизводителите.

Основната причина за скока е тоталната забрана на територията на ЕС да се засаждат нови лозя до 2020 г. Още през 2007 г. Брюксел обяви курс към изкореняване на лозя във всички страни членки, защото имаше излишък на грозде, който подби пазара на вино и твърд алкохол.

Структурата на българските лозя също ще окаже влияние върху цените на ракията. “Белите вина са източник и на т.нар. винен дестилат, който е основна суровина за производството на голяма част от спиртните напитки. За последната година цената му се е увеличила почти двойно – средно от 1,15 евро на литър до над 2 евро”, разясни Ботев. Той добави, че проблемът е в недостига на бяло грозде у нас. Според Ботев България не е изолирана от пазара на ЕС и след като там поскъпва виното и ракията, същото ще се случи и у нас.Той добави, че в световен мащаб се засилва търсенето на бяло вино, а у нас съотношението е 30 към 70 процента в полза на червеното грозде. 40% от дефицитното българско бяло грозде се изкупуват от италиански, австрийски и чешки фирми.

Шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев обаче не очаква поскъпване специално на виното. “България има квота от ЕС за засаждане на 685 000 дка лозя, която не бива да надвишава. В момента, за да стигнем до максимално позволената площ имаме резерв от 120 000 дка, които могат да се засадят”, коментира той. Коев обяви, че очаква поскъпване на цените само при сушави години, каквато е и тази. За ракията ой обаче предположи, че най-вероятно прогнозата на Ботев е правилна.

А само преди дни шефът на Лозаро-винарската камара Пламен Моллов обяви, че реколтата от грозде ще е с 40% по-ниска заради измръзвания и суша.

По прогнозни данни се очаква – 30% спад на произведеното грозде у нас и влошено качество на голяма част от реколтата, обясняват от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Това според бранша ще вдигне цената на гроздето на свободния пазар и така производството на домашна ракия ще се оскъпи с около 20%. Отделно отражение върху цената дава и големият ръст на нерегламентирано произведения алкохол от частни казани, които според асоциацията не се контролират достатъчно добре от държавата. „Публична тайна е, че една много малка част от тази ракия се изпива. Останалата стига до пазара“, коментира Бранимир Ботев от асоциацията. Според него делът на сивия сектор от гледна точка на преработваната суровина е над 50%. Съвсем спокойно може да кажем, че става въпрос за между 150 и 200 милиона лева годишно ощетяване на бюджета, каза Ботев.

От Агенция „Митници“ отказват коментар с аргумента, че компетентните служители са в отпуск, но уточняват, че само до края на юли са хванати близо 40 незаконни казана в цялата страна, от общо над 1300 регистрирани.

Засега все още не е ясно дали от следващата година ще има ново увеличение на акциза на алкохола, което може да даде сериозно отражение върху цената, но всичко говори, че още от новогодишната нощ и в пиячката няма да можем да намираме забрава и утеха от мизерията, в която тънем. Така ще си мреме с ясно съзнание и с чиста съвест, защото у нас чистата съвест и мизерията си вървят ръка за ръка.