СамокоВест

Инфлацията за септември бие рекорд

Споделете ни в

Рекордно висока инфлация през септември отчете днес Националният статистически институт. На годишна база цените се покачват с 4.9%, което е най-високата стойност за тази година, а спрямо август поскъпването на живота е 1.1%, което е двойно повече спрямо предходния месец. В условия на замразени доходи високата инфлация означава обедняване на населението, но тя е удобна за правителството, защото по този начин се увеличават приходите от данък върху добавената стойност, дори и при стагнация в потреблението. Това е трети пореден месец, в който потребителските цени се покачват на годишна база и това се отразява в натрупаната инфлация от началото на годината, която е стигнала 3.7%.

Увеличили са се цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки – с 2,7%; транспорт – с 1,6%; образование – с 1,5%; жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома – с 1%; разнообразни стоки и услуги – с 0,5%; жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива – с 0,4%. През септември са се увеличили цените на: картофи – с 28%, домати – с 20,3%, зеле – с 19,1%, свинско месо – с 8,8%, мляно месо (кайма) – с 5,1%, зрял боб – с 4,6%, яйца – с 4,5%, птиче месо – с 3,4%, месо от едър рогат добитък – с 2,7%, брашно – с 2,5%, гъби – с 2,2%, трайни колбаси – 1,9%, хляб – 1,4%, кашкавал – 1,4% и други. През месеца са поевтинели следните хранителни продукти: пипер – всички видове – с 12,5%, грозде – с 11,5%, ябълки – със 7,6%, моркови – с 4,8%, зрял чесън – с 3,4%, зрял лук – с 2,7%. От нехранителните стоки и услуги са поскъпнали: газ пропан-бутан за ЛТС – с 9,7%, газообразни горива – 4,6%, отоплителни уреди – с 2,7%, дърва за отопление – с 2,6%, вестници и периодични издания – с 2%, автомобилен бензин А95Н – с 1,8%, образование – с 1,5%, автомобилен бензин А98Н – с 1,4% и други. Намаление в цените отчитат: комплексни услуги за почивка и туристически пътувания – с 16,5%, услуги по настаняване – с 10,4%, мобилни телефонни апарати – с 2,4%, обувки – с 1,4%, персонални компютри – с 1,3% и други. През септември цените на лекарските и стоматологичните услуги са се повишили съответно с 0,3 и 0,1%. Поевтинели са болничните услуги – с 6,2%. Незначително намаление е регистрирано при цените на лекарствата и други фармацевтични продукти – с 0,6%.

Драстично е поскъпването на живата за най-бедните. Цените в малката потребителска кошница, която включва 100 социалнополезни и жизненонеобходими стоки и услуги, са се увеличили през септември с 1,6%, а от началото на годината – с 4,7%. От този скок са засегнати повече от 20% от домакинствата в България, чиито доходи са под жизнения минимум.

Езикът на цифрите е категоричен – храните и горивата удрят най-сериозно джоба на българския потребител. Имайки предвид, че това са стоките от първа необходимост, поскъпването на живота за по-голямата част от домакинствата е много по-драматично от всякакви отчети. При инфлация за септември, която бие всички рекорди от почти 5% на годишна база, усещането за обедняване гони прословутия десятък, който винаги се е свързвал с най-мрачните кошмари на българина.