СамокоВест

Инициативният комитет срещу сметището продължава битката за Самоков

Споделете ни в

smetishte samokovИнициативният граждански комитет срещу изграждането на Регионално депо за отпадъци в общината продължава битката срещу превръщането на Самоков в „Град на боклука”. От комитета са внесли писмени бележки пред Върховен административен съд, пред Инспектората към Висшия съдебен съвет и пред Върховна административна прокуратура.
Публикуваме текста на изразените бележки:
„ С оглед на това, че не ни е предоставена възможност да прочетем Протокола от откритото съдебно заседание от 17.11.2014 г., а и да поискаме съответните поправки в него сме принудени да повторим част от тезите, изложени в нашето Искане от 04.07.2014 г., както и по време на горепосоченото съдебно заседание. Определението на Т.Михайлова от АССО (от 27.03.2014 г.) е изпратено на един от членовете на нашия Инициативен комитет. Ние продължаваме да считаме, че разглеждането на нашата Жалба против Заповед № ДК-10-ЮЗР-207 от 14.12.2013 год. На Началника на РДНСК-ЮЗР в ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ НИ Е ЛИШИЛО от възможността пълноценно ДА УЧАСТВАМЕ В ДЕЛОТО.
При едно такова ЗАКРИТО ГЛЕДАНЕ на административното дело е било много лесно на Т.Михайлова да не забележи, че арх.Н.Клинчева на 08.11.2013 г. е подписала Разрешение за строеж (№137) БЕЗ ДА Е БИЛО НАЛИЦЕ НАЙ-ВАЖНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ към едно такова Разрешение, а именно влязло в сила Решение по Оценка въздействието върху околната среда. Съдията от Трети състав на АССО не е забелязала и обстоятелството, че Н.Клинчева-Колева не се е съобразила и с разпоредбата на чл. 149, ал.б от ЗУТ. Тя не е пожелала да констатира и това, че инж. Р.Цановска (от РОНСК – София област) е нарушила разпоредбата на чл. 142, ал.5, т.7 и т.8 от ЗУТ.
Ние категорично възразяваме и срещу странната съдебна практика с определени рестриктивни разпоредби от ЗУТ да бъдат отменяни норми от един международен Договор, а именно Конвенцията от гр.Орхус, Дания – от 25.06.1998 г., който съгласно чл. 5,ал.4 от Конституцията на Република България се нарежда непосредствено след Конституцията.
Ние отново припомняме, че Писменият отговор на РДНСК-ЮЗР е представен с един ден закъснение( след указания тридневен срок – на 22.07.2014 г. вместо на 21.07.2014 г.) и като просрочен не би трябвало да се взема предвид при изготвяне на Решението по делото.
Ние искаме сметището да бъде изместено извън водосборния басейн на язовир Искър. Видно е, че определени длъжностни лица не желаят да се съобразяват с разпоредбите на чл.10 и чл.34, ал.2 от Наредба № 3 на МОСВ, МЗ и МРРБ (от 16.10.2000 г.). Тъжно е и когато съдиите от АССО тръгват да им пригласят.
На страница 3 в нашето Искане до Вас (от 04.07.2014 г.) ясно и на чист български език сме заявили, че според нас са налице престъпни действия, както от страна на съдията от 3-ти състав на АССО, във връзка с решението на делото, така и на длъжностни лица от двата административни органа – Н.Клинчева, Ел.Попова и Р.Цановска.
Доста странна е и дезинформационната канонада, с която три от четирите печатни медии озвучиха градската среда. Според вестник „Седмица” от 04.11.2014 г., Вие сте заседавали на 30.10.2014 г.(четвъртък), разгледали сте нашето Искане и сте разпоредили Община Самоков да започне изграждането на новото депо. Според тези „журналисти” общ.Самоков била проверявана от ВКП и нарушения не били открити.
А Мар. Вучова от вестник „Вяра” на 05.11.2014 г. е констатирала, че Вие сте отсекли, че първата копка на новото депо трябва да бъде ударена в най-скоро време. Според нея нашето обжалване срещу изграждането на новото самоковско депо за отпадъци е станало причина за налагане на санкции от страна на Европа за забавено процедури и даже се наложило общ. Самоков да бъде проверявана от ВКП.
Вестник „Приятел” от 07.11.2014 г. също е уведомил своите читатели, че Вие вече сте се произнесли в полза на общ. Самоков – по въпроса за изграждане на новото депо.
На сенчестите фактори, които се опитват да предизвестяват Вашето произнасяне можем да им кажем следното: Никой няма право да решава вместо жителите на община Самоков!
(Откритото съдебно заседание е на 17.11.2014 г. бел.на ред.)
На 17.11.2014 г. Ви представихме заявление от 14.11.2014 г. до СОС,ФО за вписване в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на нашата фондация и Служебен бон №24891 на „Български пощи” ЕАД.
Към настоящите Писмени бележки, освен вече споменатите документи прилагаме и Обявлението за постановеното в Закритото заседание Определение (№300 от 27.03.2014 г.) на АССО, връчено от призовкаря при СРС на един от членовете на нашия Инициативен комитет.
Подписи:
Йорданка Кр. Иванова
Константин Г. Панев
Галина П. Карагеоргиева“
Публикуваме писмените бележки без съкращения, за да могат читателите сами да преценят при какво нарушения, недъзи и пропуски започва изграждането на Регионалното депо за отпадъци в Самоков, на терен – част от защитената зона на водосборния басейн на язовир Искър.