СамокоВест

Инициативният комитет срещу изграждането на депото за отпадъци поиска отмяна на обществената поръчка. И какво от това?

Споделете ни в

depo otpadaci smetishteИнициативният комитет срещу изграждането на Регионално депо за отпадъци между гр. Самоков и село Драгушиново внесе в общинска администрация искане за отмяна на обществената поръчка по оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”. Основание за искането са заведените от комитета съдебни дела. Пред Административен съд София област е заведено дело срещу издаденото от архитект Клинчева строително разрешение. Делото под № 44 от 2014 година е във фаза връчване на преписи от Жалбата на останалите страни в административното производство. По искова молба на Инициативния комитет Върховният административен съд е образувал още едно административно дело – № 12148 от 2013 година срещу доклада за оценка на въздействието на околната среда. Заседанието по него е насрочено за 09.04.2014 година.

В нарушение на изискванията на закона, кметът Владимир Георгиев обяви обществената поръчка за избор на изпълнител, независимо че разрешението за строеж и докладът за въздействие върху околната среда са предмет на съдебни спорове. Обект на поръчката е изграждането на Регионален център за управление на отпадъците- I –ви етап, както и външните връзки по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците”.

Комисия с председтел инж.Евелина Перфанова и с участието на специалисти от Министерство на околна среда и водите и представители на ОП”Околна среда” проведе и приключи първия етап на обществената поръчка. В нея се предвижда изграждането на довеждащ път, трафопост, водоснабдяване, канализация, приемна зона, пропускателен пункт, везна, административна сграда, общински център за рециклиране, в който има зона за разтоварване и зона за складиране.В проекта още се предвижда и електроснабдяване на обекта, както и изграждане на вътрешна инфраструктура. На първи етап трябва да бъде изградена и системата за третиране на инфилтрати, като се обмисля вариант за изграждане на локална пречиствателна станция. Предвидено е към депото да има също и система за отвеждане и обезвреждане на биогаз и лесозащитен пояс.

Четири фирми – Обединение „Самоков чистота”-София, Обединение”регионален център за управление на отпадъците Самоков”-Пазарджик, Обединение „ Еко Груп МГ Депо 2014 ”- Хасково и „Геотехмин”ООД-София кандидатстват за изпълнители на проекта. След оценка на постъпилата тръжна документация комисията ще се произнесе кои от кандидатите ще продължат участието си в следващия етап на процедурата, когато ще бъдат отворени и разгледани техническите им предложения и ценови оферти.

Практика е кметът Владимир Георгиев да не се съобразява с исканията, възраженията и предложенията на граждани и на техните организации. В случая обаче са нарушени и процесуални норми. Съгласно чл. 166. (1) от АПК „ Оспорването спира изпълнението на административния акт”. Внесеното своевременно искане за отмяна на обявената обществена поръчка би трябвало да спре процедурата по провеждането й. Но като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша.