СамокоВест

Инициатива на „Движение на българските майки” може да остави Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Самоков без обитатели

Споделете ни в

deca s uvrejdaniqПромяна в проекта за извеждането на децата от домове е на път да ги постави в риск. За това сигнализираха неправителствени организации. Проектът за затваряне на институциите започна преди четири години. Плановете бяха първо децата с увреждания да бъдат настанени в среда, близка до семейната, ако не могат да бъдат осиновени или отглеждани от родителите си или в приемни семейства. Над 1 500 са децата с увреждания, които е планирано да бъдат изведени от специализираните институции за социални грижи в цялата страна в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България“. Те ще бъдат насочени към 149 центъра за настаняване от семеен тип ЦНСТ, 36 защитени жилища, 1 дневен център за деца с увреждания и 8 центъра за социална рехабилитация и интеграция, които се изграждат по проект „Детство за всички“ в 81 общини в страната.
Междувременно е взето решение в някои от центровете да се настаняват момичета и момчета от домовете за деца, лишени от родителска грижа. Промяната се отнася и за Центъра от семеен тип за настаняване на деца с увреждания в Самоков. В него трябваше да намерят новия си дом 12 деца от село Доганово. На 19 август от отдел „Закрила на детето“ в Елин Пелин казали на 12 деца от домът в селото, че до 15 септември трябва да са на ново място. Според директора на дома в Доганово Оля Ленкова забавянето е по обективни причини, тъй като се наложило да бъдат избрани нови 12 деца, защото първоначално определените не са подходящи за преместване в Самоков. Подготовката на новата група деца за промяната реално е започнала от средата на месец октомври.
От „Движение на българските майки” обаче алармират, че преместването на децата ще стане без нужната подготовка, което може да доведе до сериозни проблеми. От движението работят от години с дома в Доганово. „В един момент някой решава и разширява целевата група. ОК, супер, но за новата целева група трябва да има една ясно изградена методика с фиксирани в нея срокове как ще се случва всичко това и защо едни празни сгради променят своето предназначение и някой се опитва да напасне, едни тийнейджъри към тези празни сгради“, обясни председателят на Движението на българските майки Росица Букова. Преместването на дете от институция на друго място – при роднини, семейството му, център от семеен тип, предвижда сериозна подготовка, която може да продължи с месеци. Всеки случай е различен, правата и интересите на детето са на първо място – казват експертите.
„Наблюдаваме някаква тенденция, че всъщност децата с по-тежките увреждания, децата с по-трудното поведение, които са в домовете, не се преместват толкова лесно, защото има случаи на настанени деца, върнати отново в дома“, е мнението на Бисер Спиров от фондация „Лумос“ – България.
От Държавната агенция за закрила на детето не виждат нищо притеснително. „Разширяването на целевата група е едно естествено развитие от динамиката на паралелно протичащите процеси на деинституционализация. То е свързано с вече изградената инфраструктура, но е свързано и с логиката на събитията“, смята координаторът на проекта на ДАЗД „Детство за всички“ Евгения Иванова.
От Агенцията обясниха, че центровете са много повече, отколкото децата с увреждания и тяхното извеждане от институциите не е застрашено.
По последни данни в момента у нас има малко над 1400 деца, лишени от родителска грижа, които живеят в 47 институции. Според първоначалните планове подготовката за тяхното извеждане от домовете трябваше да започне през следващата година.