СамокоВест

Инж.Петър Георгиев пред RilskiBasket: Баскетболът е интелигентен спорт, а напоследък се случват грозни неща

Споделете ни в

petar georgiev

-Господин Георгиев, ще продължите ли да работите за баскетбола?
-Напоследък се случват грозни неща, а баскетболът е интелигентен спорт. Такъв беше допреди известно време. След това някои хора си помислиха, че са последна инстанция. Нарушават се правила, помага се само на едни, а на други – не. Ако всичко продължава така, ще ме накарат да се откажа. Всъщност, те го правят от доста отдавна, защото искат да ме няма, за да имат един конкурент по-малко. Трудно им е обаче.
-Кого визирате?
-Напоследък всички визират един човек – Константин Папазов. Той не спира да обикаля телевизии, не спира да говори.
-Продължава ли войната между Папазов и Рилски спортист?
-Каква война?! Ние не водим война с никого. Аз не знам дали той е ходил войник, за да казва толкова силни и тежки думи, да говори за война. Знам, че сега отново ще припомни онзи мач между Левски и Галил Гилбоа за Балканската лига, в който той твърди, че наши фенове подкрепяли израелците. Още веднъж ще кажа, че нито един път нашите фенове не са започнали първи даден спор или провокация с Папазов. Той показва средни пръсти, ръкомаха, крещи. Ето, на втория мач между Левски и Рилски спортист в събота, създадохме страшна организация. В залата имаше 2000 души, нито един не хвърли копче срещу треньора. Направихме така, че да няма никой зад него, да не би да му пречи.
-На първия мач в „Универсиада“ обаче се случи нещо грозно?
-Простотията няма край. Цял живот се боря срещу нея, но няма ефект. Бутилка от половин литър с „кока-кола“ полетя от публиката на „Левски“ към мен. Сигурен съм, че бутилката беше насочена за мен, но уцели Георги Младенов. Една минута беше в несвяст, строполи се до мен (Георги Младенов потвърди, че е бил ударен с бутилка: „Да, изкараха ми въздуха, но не се е случило нищо фатално. На 95 процента съм сигурен, че бутилката не беше предназначена за Пепи Георгиев, просто бяхме седнали така, че ни уцели.) Това не са фенове на Левски, а някакви хора, които не знаят кога да се радват на баскетболен мач.
-Смятате ли да напуснете поста си във федерацията по баскетбол?
-Ако нещата продължават така – ще го направя. Не може баскетболен мач да започва в 20.30 часа, защото някакви хора трябва да бъдат докарани от стадиона и да се чака да свърши футболния мач на Левски (б.р. – визира 1 май, когато Левски игра с Локомотив Пловдив от 18:00 часа, а баскетболният мач на „сините“ беше насрочен за 20:30 часа). Съдийството също не ни е на ниво, организацията като цяло ни куца. Аз си казвам мнението, а във федерацията има хора, които трябва да бъдат разумни. Ако не са такива, си тръгвам.
-Ако използвам вашия израз, ще оставите ли простотията да победи?
-Надявам се това да не се получи, но както са тръгнали нещата… Вижте, аз съм в много добри отношения с ръководството на Левски, което според мен се срамува от поведението на треньора си. Ние в Самоков сме малък клуб с бюджет, който не може да се мери с този на Левски. Те побеждават, спечелиха две купи, да са им честити. Но преди да постигаш победи трябва да имаш поведение. Това е най-важно.                                                                                                                                  -Как се представи Рилски спортист през сезона?
-Интересно първенство. Допуснахме обаче много загуби и мястото ни не беше това, на което трябваше да бъдем. Ясно е, че за Купата на България направихме силен мач и отстранихме Лукойл Академик. Чак накрая на сезона обаче започнахме да играем по-добре, но вече беше късно.