СамокоВест

инж. Любчо Луков към Йорданка Фандъкова: Задължете МОСВ незабавно да отмени всички издадени разрешителни за този престъпен МВЕЦ Енерджи-Говедарци !

Споделете ни в

Инж. Любчо Луков ни предостави копие на писмото си до столичния кмет Йорданка Фандъкова срещу изграждането на МВЕЦ Енерджи-Говедарци на река Черни Искър. Публикуваме пълния текст на писмото:

УВАЖАЕМА  Г-ЖО   КМЕТ НА ГР.СОФИЯ,

Ако не се намесите веднага,  басейнова дирекция-Плевен всеки момент ще издаде разрешително за водоползване и изграждане на огромна тоалетна /ВЕЦ/ на р.Черни Искър   малко над питейното водовземане за гр.София  над с.Говедарци-съобщение №ПВ2-0076/20.07.2016г. 

Всички реки от водно тяло Черни Искър, в т.ч. Черни Искър, Мальовишка, Преките реки, Прави Искър, Леви Искър  и т.н., попадат в зона за защита на питейни води и в три  защитени зони от Натура 2000. И в 4-те зони според чл.118 Ж, ал.1, т.4 и т.5 от ЗВ, чл.119 и 119а от него и др. изграждането на МВЕЦ е абсолютно забранено и недопустимо.Тези реки се обитават от критично защитени видове-главоч , ручеен рак и още десетки.По „втория начин“ се издават всички разрешителни.

Столична Община и столичната общественост, които са заинтересована общественост по смисъла на Орхузката  конвенция за достъпа до обществена информация по въпроси на околната среда, изобщо не са уведомени за това инвестиционно предложение. За решението на РИОСВ-София, с което е одобрено това инвест. предложение столичната общественост също не е уведомена. Отровената от разложената биомаса питейна вода ще се консумира от 3 млн.души в гр.София, които никой не е…е за слива. Вашите политически опоненти вероятно не случайно точно сега преди изборите  целят да настроят срещу Вас и партията Ви половин България! Ще продължите ли да бездействувате !Задължете МОСВ незабавно да отмени всички издадени разрешителни за този престъпен МВЕЦ Енерджи-Говедарци !

Ако не сте в състояние да наложите спазването на закона, напуснете веднага постовете си. В противен случай ще блокираме представителството на Европейската комисия в София,  Министерския съвет и  Орлов мост !“

инж.Любчо Луков-от името на 3 млн.софиянци

One thought on “инж. Любчо Луков към Йорданка Фандъкова: Задължете МОСВ незабавно да отмени всички издадени разрешителни за този престъпен МВЕЦ Енерджи-Говедарци !

  1. Любчо, още по времето на Караджова се коментираше нейно намерение да забрани всякакво строителство на МВЕЦ-ове по горните течения на реките. Тогава знаеш се оспорваше МВЕЦ-а на Лобутов в този район. Тя каза, че това е заварено положение и нищо не може да се направи, но нови разрешения за такова строителство няма да има. Наследничката и Евелина Василева тогава беше зам.министър. Смятам да и се обадя и да я попитам, няма ли приемственост в тяхната работа? Ще и цитирам и твоята обосновка -„Всички реки от водно тяло Черни Искър, в т.ч. Черни Искър, Мальовишка, Преките реки, Прави Искър, Леви Искър и т.н., попадат в зона за защита на питейни води и в три защитени зони от Натура 2000. И в 4-те зони според чл.118 Ж, ал.1, т.4 и т.5 от ЗВ, чл.119 и 119а от него и др. изграждането на МВЕЦ е абсолютно забранено и недопустимо“.

Comments are closed.