СамокоВест

Из чуждестранния печат – Списание Икономист постави България и Румъния в сивата зона

Споделете ни в

Британското списание “Икономист” помести статия за готовността на България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство, за съпротивата на холандското правителство, за механизмите за сътрудничество и проверка, прилагани по отношение на двете страни.

Холандците, както и останалите страни от ЕС, са съгласни, че двете страни са изпълнили техническите изисквания за Шенген, но са притесняват, че съвременната техника за контрол на границите не е от голяма полза, ако служителите на границата са корумпирани, пише “Икономист” в статия, озаглавена “По-светъл оттенък на сивото”.

Холандия настоява, че ще налага вето на влизането на двете страни в Шенген, докато не направят още, за да се справят с корупцията. Отчаяни, българите и румънците отвръщат, че холандското правителство е заложник на ксенофоби, които го крепят в парламента, пише британското списание и отбелязва, че спорът е уморителен и всички страни в него вече са отегчени.

Повечето наблюдатели очакват по-късно тази година, вероятно през септември, да се стигне до сделка, допълва изданието. Но ако се стигне до съгласие, това ще е по-скоро триумф на нетърпението, отколкото на прословутите способности за трансформация на ЕС, смята “Икономист”.

Като отбелязва, че пет години след приемането на България и Румъния в ЕС двете страни продължават да са най-бедните в съюза и че напредъкът в борбата с корупцията и съдебната реформа е слаб, “Икономист” пише, че Брюксел не е очаквал временната система на наблюдение (механизмът за сътрудничество и проверка с докладите за напредъка) да продължи толкова дълго.

В Букурещ и в София реформаторски настроени висши служители оценяват стимулиращото действие, които имат докладите за промените в двете страни. Еврократите обаче не са се сблъсквали досега с изпитания като Румъния и България и тяхната енергия намалява. Жалко, обобщава списанието и подчертава, че и в двете страни европейските институции се ползват с голямо доверие.

По този повод се отбелязва, че Кристалина Георгиева е високо ценена, че е любимият политик на българите, а в много европейски страни гражданите дори не знаят името на своя еврокомисар.

ЕС продължава да играе важна роля в България и Румъния отчасти защото и двете страни се чувстват далеч от кризата в еврозоната. Тъй като в миналото те са се сблъсквали с много по-страшни и извънредни ситуации, нито една от двете страни не изпитва особена симпатия към фискални “грешници” като Гърция, чиито граждани са приблизително три пъти по-богати, пише “Икономист” и цитира думите на външния министър Николай Младенов: “Не сме почитатели на страни, които нарушават правилата”.

Една от причините случаят с Шенген да е толкова дразнещ, е фактът, че България и Румъния се научават да спазват правилата в момент, когато други страни започват да се съмняват в тях. Преди години двете страни щяха да влязат в Шенген, веднага щом си свършат работата. Но днес в сърцето на Европа цари тревожно недоверие.

Отчасти заради еврокризата: страни като Холандия и Финландия , които бяха най-скептични за спасителните планове, възприеха и най-твърда линия за Шенген, пише британското списание и допълва, че в много случаи популистите се възползват от тревогата, която предизвикват и двата въпроса.

Има също така опасения, че ако България и Румъния бъдат допуснати в Шенген, много нелегални имигранти, намиращи се в Гърция, ще имат свободен достъп до останалата част от ЕС. Когато в края на 90-те е станало ясно, че бившите комунистически страни се развиват с различна скорост, е имало опасения, че Румъния може да остане геополитически в “сивата зона” между Русия и Запада.

Приемането в НАТО и в ЕС е уталожило тези тревоги, но сега те се възраждат, пише “Икономист”. От гледна точка на България и Румъния тази присъда все още е в сила: погледнете Молдова, за да видите какъв може да е животът извън ЕС. Но караницата за Шенген показва, че по-богатата половина на Европа все повече вижда нещата по различен начин, пише в заключение “Икономист”.

One thought on “Из чуждестранния печат – Списание Икономист постави България и Румъния в сивата зона

  1. Какво сп. „Икономист“ не е разбрало още:

    1. Че имахме най-много банки на глава от населението – резултата е че хората останаха без пари.
    2. „know how“ как се приватизира масово /по масово и от колективизацията/ – резултата е че нямаме собственици .. а подставени лица.
    3. BG Business – Направихме яма, зарихме я, после стана гьол и така работи нашата икономика, а някои забогатяха от това.
    4. Добре е че икономикате е сива .. щото това значи че съществува.
    6. Тия на Запад май прогледнаха .. щото ако ни пуснат такива каквито сме чеда на Партията .. ще останат без списания.

Comments are closed.