СамокоВест

Из чуждестранния печат-Според Transitions Online от членството на България в ЕС печели само подземния свят

Споделете ни в

„Присъединяването към Европейския съюз означава просперитет и нови икономически възможности за бизнеса и хората, или поне така би трябвало да бъде. В случая с България това очевидно е вярно само за подземния свят“. Това пише Барбара Фрай, главен редактор на пражкото издание „Транзишънс онлайн“. Макар приходите от незаконна дейност да са по-малък процент от брутния вътрешен продукт на страната отколкото преди влизането й в ЕС през 2007 г., някои схеми бяха или облагодетелствани, или подтикнати от по-близките връзки със западната част от континента.

Процъфтяват измамите с ДДС, мошеническата търговия с горива и отдавна любимата контрабанда с цигари след влизането на България в ЕС през 2007 г. Това може да не ви изненада, но поне е иронично предвид постоянния натиск от страна на Брюксел върху българското правителство да се справи с организираната престъпност и с корупцията, благодарение на която тя процъфтява, отбелязва Фрай.
Фрай цитира и данни за културата на българските олигарси и на тези в Източна Европа, които може да са директно свързани с криминални дейности и разчитат основно на незаконно лобиране и корупция. „В някои общини лидери на организираната престъпност или са създали свои собствени партии, или са успели да станата членове на общински съвети.

Тези политически длъжности след това се използват за търговия с влияние или за да се оказва влияние върху местните правораздаващи органи, както и да се фалшифицират обществени поръчки“.

One thought on “Из чуждестранния печат-Според Transitions Online от членството на България в ЕС печели само подземния свят

Comments are closed.