СамокоВест

Изследванията за въздействието на Депото за отпадъци върху околната среда са лъжливи

Споделете ни в

depo sondaПо повод публикацията ни „Обжалват строително разрешение на главния архитект за изграждане на депото за отпадъци”, наш читател е направил компетентен и точен коментар за въздействието на бъдещото депо върху околната среда. Предвид голямата обществена значимост на проблема публикуваме отделно коментара му:

Кой знае колко арх. Клинчева е “гушнала” за да бъде толкова експедитивна! Месеци след като министър Караджова ни поздрави с разумният и правилен избор, който сме направили с избора на място за депото, бяха направени необходимите сондажи за даване на решението за ОВОС. По инициатива на моят приятел Бойчо Стамболийски ходихме до мястото (което според него не е това на което би трябвало да се сондира), и снимахме пробите от сондажите. Всеки може да отиде да ги види на около 300-400 м. от шосето за Ихтиман, по права линия и е даже много по-малко разстоянието. Другото което прави впечатление е, че изтъкваното като предимство “глинеста почва”, която да задържа подпочвените води, съвсем не е така. Снимките ясно показват, че това е някаква песъчлива дребнозърнеста структура, която много лесно би инфилтрирала подпочвените води. Въобще историята “бъка” от лъжи и некомпетентни прибързани изводи и решения. Затова пак повтарям за да не се “загробим” с някакво необмислено решение, което 30 г. да трови града ни , да направим един местен референдум, колкото и да ни струва това! Снимките ще ги покажа по късно.

В подкрепа на  тезата му, че почвата не е глинеста ами си е бигор – дребнозърнеста рехава пръст, публикуваме и снимките, които Благовест Коларов ни е изпратил.