СамокоВест

Изключиха Русия от групата на икономически силните

Споделете ни в

G8  russiaСАЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания гласуваха да изключат Руската федерация от Г-8 в отговор на анексирането на Крим, съобщи Белият дом, цитиран от Си Ен Ен. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой също обяви, че лидерите на страните от Г-7 са решили да се съберат на среща на върха през юни в Брюксел на мястото на срещата на Г-8 в Сочи, която анулират. Лидерите от Г-7 взеха това решение на среща в Хага, организирана по инициатива на американския президент Барак Обама в знак на протест срещу руската интервенция в Крим, предаде АФП. Водещите индустриални държави заплашиха, че Кремъл ще се изправи пред нови икономически санкции, ако продължава да ескалира напрежението. Санкциите на Г-7 срещу Москва могат да засегнат енергетиката, финансите и въоръженията.

Преди срещата британският премиер Дейвид Камерън каза, че Г-8 няма да се събере тази година в Русия. „Трябва ясно да заявим, че тази година в Русия няма да има среща на високо равнище на Г-8. Това е абсолютно ясно“, заяви Камерън пред репортери. Русия бе приета в Г-8 през 1998 г., след като избра пътя на демокрацията в постсъветския период. Тазгодишната срещата на Г-8 трябваше да се състои на 4 и 5 юни в руския град Сочи.

По повод решението министърът на външните работи на Русия – Сергей Лавров, заяви „Що се отнася до Г-8, то, осморката е неформален клуб, членски книжки там никой не издава, никой никого оттам не може да изгони по дефиниция“. По думите му Русия „не се е вкопчила“ във формата Г-8 и не вижда голяма трагедия в това, ако срещата Г-8 не се събере. Той не пропусна да отбележи, че по-важните икономически и политически решения през последните месеци се вземат в Г-20, а не в Г-8. „Целта на съществуването на Г-8 е да бъде форум за диалог между водещите западни държави и Русия“, посочи Лавров и добави: „Може би за година или две за нас ще бъде експеримент да видим как ще живеем без нея“.

Лидерите на страните от Г7 смятат за „стъпка в правилната посока“ подкрепата на Русия за мисията на ОССЕ в Украйна и призовават всички страни да й предоставят безопасен достъп на територията на страната.