СамокоВест

Извънземни ли са квазикристалите ?

Споделете ни в

Учените смятат, че квазикристалите са донесени на Земята преди около 15 хил. години от метеорит, формирал се преди 4,5 млрд. години.
Миналата година израелският учен Даниел Шехтман спечели Нобелова награда за откриването на квазикристалите, които са по-твърди от обикновените кристали и имат необичайна структура. Работата на нобеловия лауреат първоначално е приемана със скептицизъм и дори подигравки от колегите му, които не вярват, че квазикристалите са възможни. Само допреди няколко години съществуването им бе смятано за невъзможно в природата, а историята за търсенето им, включваща тайни дневници и контрабанда, напомняше повече на сценарий за филм с приключенията на Индиана Джоунс, отколкото на изследователски проект.
Днес те намират редица приложения във всекидневието – от остриетата на самобръсначките до тиганите с незалепващи покрития.
Направените тестове показват, че единственият известен природен образец е с космически произход.Откриването на естествени квазикристали ще бъде истински шок за геоло зите и за специалистите, които ги синтезират в лабораторни условия, смята Пол Щайнхард от Принстънския универистет. Твърдението на учените намира своите критици и Пол Щайнхард организира експедиция до Русия, за да търси още образци.
Екипът му промива на ръка около един тон и половина седименти и открива девет зрънца, съдържащи квазикристали. Новите образци са открити в район, където липсва необходимото за производството им екстремно налягане, което подкрепя идеята за извънземния им произход.