СамокоВест

Избиват бездомни кучета за стръв на мечки при бракониерски лов

Споделете ни в

За случай на бракониерство и жестокост към животни алармираха от международната организация „Четири лапи“ в съобщение до медиите. На ловджийско чакало, над село Чуйпетлево,  са били открити три убити кучета, заложени за захранване на мечки-стръвници. Районът попада в територията на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. Стопанството заема южните и югозападните склонове на планина Витоша и  граничи с ДГС „София”, ДГС „Самоков” и ДГС „Радомир” и е публично известно с порочни практики. ДЛС „Витошко-Студена“е популярно и с видните си гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

След подаден от туристи сигнал на място е направена проверка. В нея са участвали представители на „Четири лапи“, Министерството на околната среда, регионалната екоинспекция в София и Агенцията по безопасност на храните. Проверката е установила, че на ловджийското чакало, над село Чуйпетлево, са открити три убити безстопанствени кучета. На едно от кучетата е установен чип със съответен номер, който е бил поставен от „Четири лапи“. „Кучетата са били изкормени и влачени на чакалото. По всяка вероятност труповете на кучетата са били заложени за захранване на мечки-стръвници.

Ловът на мечки у нас е забранен, вече е прекратена и практиката на издаване разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура на Европейската комисия. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки.

От „Четири лапи“ коментират, че тъй като тази година зимата е мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля.

Макар това да е абсолютно незаконно, на сайта на ДЛС „Витошко-Студена“ има публикуван ценоразпис за отстрел на кафява мечка. В зависимост от качеството цената на трофея варира от 4500 до 10 000 евро.