СамокоВест

Иван Ненов е удостоен с национална награда за белетристика и документалистика „Николай Хайтов”

Споделете ни в

В навечерието на 1-ви ноември, Деня на будителите, в салона на Народно читалище „Н. Хайтов – 1936“ в София бяха връчени литературните награди „Николай Хайтов“. Те се проведоха за десета поредна година и са посветени на паметта на великия български патриот и родолюбец. С престижната награда за белетристика и документалистика бяха удостоени четирима майстори на перото. Самоковският творец Иван Ненов стана носител на наградата за документалистика. Отличието му е присъдено за книгата му „Самоковският препис на „История славянобългарска”.

Наградата за белетристика „Николай Хайтов“ получи журналистът Тодор Коруев. Той бе отличен за книгата си „Овньо льо вакал, каматан…“. Проф. Димитър Иванов взе наградата „Николай Хайтов“ за публицистика за книгата „Български образи“ на УИ „За буквите – о писменехъ“. Традиционното отличие на кмета на СО район „Изгрев“ получи поетът публицист Драгомир Шопов за книгата „По хребета на дните“.

Наградата на нашия изтъкнат съгражданин е високо признание за дългогодишните му проучвания и за трудовете му свързани с родното място на първия български будител – Отец Паисий. Книгите му „Истината за родното място на Паисий” и „Самоковският препис на „История славянобългарска” са ценен принос в историята на Самоковска община. Богатият доказателствен материал, с който Иван Ненов защитава тезата си сочат по безспорен начин, че родното място на атонския монах е самоковското село Доспей. Отец Паисий е канонизиран за Светец от Българската православна църква през 1962 година. Заради изразените в „История славянобългарска” идеи за национално възраждане и освобождение много учени го сочат за основоположник на българското Възраждане. Той е и международно известен с безценния си ръкопис. За съжаление достиженията на Иван Ненов в областта на литературната история получиха национално признание, но не бяха подобаващо оценени и подкрепени от градските ни първенци. А при адекватни действия от страна на самоковската управа научните трудове на Ненов биха допринесли за възраждането на Самоков и за развитието на културния туризъм в региона. 250 годишнината от написването на „История славянобългарска” е подходящ повод кметът Владимир Георгиев и общинският съвет да запълнят тази празнота и да отдадат дължимото както на предтечата Преподобний Паисий Хилендарски, така и на съвременника ни Иван Ненов – отдал себе си, за да излезе на бял свят истината за родното място на първия наш будител и възрожденец.