СамокоВест

Иван Кръстев: Най-страшно е Русия и Турция да определят нашата политика

Споделете ни в

ergodan putin turski potokПолитологът Иван Кръстев коментира напрежението между Русия и Турция в ефира на btv. „За този тип нова ситуация най-важното е, че всичко, което преди ни караше да се чувстваме по-сигурни, бе фактът, че сме взаимосвързани. Сега това ни плаши. Едно от най-страшните неща, които България може да допусне, е Русия и Турция да формират нейната политика. Виждаме го в разцеплението на ДПС. България вече не може да си позволи да се държи по този начин. Тази консолидация трябва да търси обществото и европейската идентичност на България затова е изключително важна. Става дума за две големи страни, бивши империи и всяко заиграване на България с протурска или проруска поолитика носят проблем за България, която не може да се затвори нито икономически, нито политически.“, анализира ситуацията политологът.
Хората вече нямат доверие в институциите. Последните трагични инциденти в страната показаха именно това, „Много често след това самото общество се разделя по един или друг начин. Виждаме каква е цената на неработещите институции. Все повече виждаме хора, които излизат на улиците, защото смятат, че няма кой да ги защити. Сега е моментът институциите да покажат на хората, че могат да им се доверят“, посочи Кръстев.
Според него недоверието към политическите елити го има в цял свят. Той даде за пример събитията в Кьолн. „Това излизане на улицата започва да има своята цена, тъй като обществото се разделя. Недоволството на хората е основателно. Проблемът е с този тип реакции е, че това започва да поражда страхове сред мюсюлманите и те започват да излизат на улицата и да търсят своята справедливост. Когато хората започнат да излизат на улиците, се поражда риск от сблъсък, а работата на институциите е да не позволява такова разделение в обществото“, категоричен е той.
На въпрос трябва ли да затворят границите на Европа, Иван Кръстев отговори: „Затварянето на границите не е проста работа. Друг начин е, че границите трябва да се пазят по друг начин. Тези 60 милиона емигранти, които обикалят света, повечето са в Африка. Затварянето на границите предполага също какво правиш извън Европа, за да ги задържиш там. Защото, когато хората бягат да спасят живота си, е много трудно да ги спреш. И спреш ли ги с насилие, трябва да очакваш и насилие от тяхна страна.“