СамокоВест

Иван Бедров: Митът за особената връзка между българи и руснаци

Споделете ни в

Между българите и руснаците има особена близост „от векове за векове“: това гласи един от митовете, с които живеем. Само че ако беше така, българите нямаше да пътуват масово до ЕС, а до Русия – анализ на Иван Бедров

Свикнали сме да живеем с мита за особената близост и обвързаност „от векове за векове“ между българи и руснаци. Лесно е да останем в капана на този мит, ако следим най-актуалните теми в медии и социални мрежи. Идват ли руските туристи? Отиват ли си руските туристи? Колко руснаци живеят в България? На честването на 140-годишнината от боевете на Шипка пък едни хора опънали знаме на проруските сепаратисти от Донбас. Нещо особено ще трябва да има между България и Русия, че да се вдига толкова много шум. Може и да е имало, но цифрите сочат, че днес вече не е така.

България и българите все повече се интегрират в Европейския съюз, а Русия и руснаците заемат все по-малко място в живота ни. Това не е лозунг, а суха статистика. Националният статистически институт публикува данните за юли за пътуванията на българи в чужбина и на чужди граждани в България. И последните цифри и тенденциите зад тях водят поне до три извода.

Посоката е ясна: към ЕС

Първо: българите пътуват предимно към държави от Европейския съюз, а най-много от идващите в България чужденци са отново граждани на страните от ЕС.

Второ: все по-малко българи пътуват към Русия и все по-малко руснаци пътуват към България.

Трето: туристите от бившите социалистически страни, с които днес сме заедно в ЕС и НАТО, са общо поне два пъти повече от туристите от Руската федерация.

Националната статистика разделя пътуванията на три вида: малко над 40% са туристическите, толкова са и пътуванията зад граница за гостуване на близки, обучение, лечение и т.н. Най-малко са служебните пътувания – малко над 17 на сто. Т.е. огромният дял от отчетените от статистиката пътувания се дължат на личен избор – човек сам избира къде да похарчи парите си през ваканцията или къде да се лекува, семействата сами избират къде да учат децата им, а други сами са избрали къде да живеят, за да им ходят близките на гости.

През най-активния месец на лятото 665 713 българи са пътували извън страната, като две трети от тях са били в страни от ЕС. Повечето от пътувалите извън ЕС са посетили Турция, а Русия е била дестинация едва за 6896 българи – това е малко над 1%. И докато летният избор може да бъде обяснен с климатичните особености – Русия все пак е на север от България, то и идващите руснаци са под 10% от чуждестранните туристи в страната. За юли малко над 2 милиона чужденци са дошли в България, от които над 60% са от ЕС. Картината е ясна – българите пътуват в Европа, а европейците идват в България.

Черноморието не зависи само от руснаците

Данните за юли не са изключение. Те се вписват в тенденцията, която отдалечава българите от Русия и намалява дела на пътуващите руснаци към България. През цялата 2016 г. пътуванията на българи в страни от ЕС са близо 3,200 милиона – това число се увеличава с всяка изминала година. Само преди 5 години пътуванията на българи към ЕС са били под 2 милиона годишно. Към Русия обаче тенденцията е обратната – малко над 46 хиляди пътувания през миналата година при над 55 хиляди преди няколко години. Броят на идващите в България чужденци нараства, най-много от ЕС. Идващите от Русия пък намаляват – 589 хиляди през миналата година при почти 700 хиляди през 2013 г. Противопоставянето между Москва и Запада след анексирането на Крим е фактор, но недостатъчен, за да обясни тази тенденция – все пак продажбата на туристически пакети не е включена в санкциите.

Числата не потвърждават и следния мит: че туристическият сезон в България зависел единствено и основно от руснаците. През юли само с цел туризъм у нас са пристигнали 691 хиляди граждани на ЕС и 145 хиляди от Русия. Само от Полша туристите са били почти 100 хиляди. Като се добавят избралите България за почивката си граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и други бивши социалистически страни, общият брой на туристите от тези страни става двойно колкото дошлите граждани на Руската федерация. Цялата тази статистика не е повод нито за мъка, нито за радост. Това са просто факти, които не потвърждават някои от най-устойчивите митове.

Източник: „Дойче веле“