СамокоВест

Златна ябълка за героите на децата

Споделете ни в

Национална мрежа за децата ще връчи „Златната ябълка” – първите български награди за принос към живота и правата на децата, за втора поредна година. В общо 8 категории ще бъдат номинирани институции и отделни личности за своите успехи в подобряване на благосъстоянието на българските деца. Според Георги Богданов, изпълнителен директор на мрежата, децата в България повече от всякога се нуждаят от подкрепа. На фона на задълбочаващата се бедност и нарастващите социални проблеми имаме отчаяна нужда от истински герои – не с маска и декларации, а с конкретни действия в подкрепа на децата, подчерта Богданов. Затова Национална мрежа за децата създаде наградите „Златна ябълка” – за да покаже истинските герои на днешния ден и чрез техните истории, и подкрепата им за децата на България да вдъхнови и други да се включат в благородната мисия.

 Над 100 организации в цялата страна започнаха търсенето на „героите от приказките” – най-важната категория в наградите. Това са историите на всички обикновени и неизвестни българи, които ежедневно правят добри неща за децата ни.

Всеки, който познава човек, направил нещо добро за децата, може да го номинира за награда „Златна ябълка”като разкаже неговата история на интернет страницата на наградите –  http://1june.nmd.bg. Най-вълнуващите истории за обикновени хора – герои за децата ще бъдат разказвани и чрез медийните партньори на наградите – Actualno.com и bTV, както и по всички останали медии.

Общо 10 „Златни ябълки” ще бъдат раздадени на церемония на 1 юни в столичния куклен театър – 8 за номинираните в отделните категории, една специална награда и една награда за цялостен принос към живота на децата. Уникалните статуетки са изработени изцяло от шоколад и са с тегло почти 1500 гр. – дело на шоколадиера Симеон Черешарски.

Осемте категории, в които тази година ще бъдат оценявани личности и институции, са:

–         Герой от приказките: обикновен човек, направил нещо добро за децата

–         Журналист

–         Политик на национално ниво

–         Политик на местно ниво

–         Училище

–         Болница

–         Община (по критериите и в партньорство с УНИЦЕФ България)

–         Бизнес (в партньорство с Български дарителски форум)

Медиен партньор на инициативата е Actualno.com