СамокоВест

Зимнината тази година по-скъпа с 15 процента

Споделете ни в

ZelenchutsiПоследната надежда на българина да изкара зимата – бурканите със сладко и с туршия, тази година ще му излезе бая по-солена.
Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната, пише „Преса“. През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани едва половината – около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре. Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст. В същото време качеството е по-лошо – върху плодовете има язви и петна, които трябва да бъдат почистени. Цената на родната капия също е висока – 0,90-1 лв. за килограм, и ако не падне, печените чушки в буркан ще бъдат по-скъпи от ланските.
По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо. Бурканче сладко от череши от 314 грама ще струва 3,30 лв. при 3 лв. от миналогодишната реколта.
Понастоящем консервните ни фабрики работят с пълна пара. Сега са на вълна лютеница. Надеждата на производителите е да има малко намаление на зеленчуците и плодовете, а и след 20 септември се очаква да започне внос на по-евтина стока от Македония.
По-скъпа ще бъде и домашната зимнина. Въпреки това много хора отделят от ценното си време за приготвянето й. Причината е, че тя има едно безспорно предимство. Лютеницата е от червени чушки и домати, а не от тиква, киселите краставички не съдържат консерванти, а в бурканите с домати не се слагат гнили зеленчуци, обявяват привържениците на домашното производство.