СамокоВест

Зеленчуците трайно поскъпват

Споделете ни в

Сезона на пресните зеленчуци е към своя край. Това показват ценовите тенденции на пазара на едро през изминалата седмица по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Засега темповете на поскъпване застъпват плавни нива, за разлика от резките раздвижвания, отчетени седмица по-рано.

Между 7 и 11 октомври 2013 г. цената на едро на червения пипер се е покачила с близо 3 на сто, достигайки ниво от 1,08 лв./кг. Тази на зеления пипер е нараснала с малко над 2% до 93 ст./кг. И двете следват тенденцията от предходния период, когато цените на чушките съществено се понижиха. Същото важи и за полските и оранжерийните домати. Тази седмица те са поскъпнали с около 7% и се търгуват съответно на 1,06 и 1,47 лв./кг. Що се отнася до краставиците, за разлика от миналата седмица, през тази те бележат увеличение на стойността на едро. Килограм оранжерийни краставици струва 1,47 лева или с 8,8% над нивото от периода 30 септември – 4 октомври. Увеличават се борсовите стойности още на зрелия кромид и морковите. Единствено тиквичките и картофите леко поевтиняват.

При плодовете са поскъпнали дините и пъпешите – съответно с 6,1 и 1,7 процента. Леко се повишава още цената на прасковите, а сезонните ябълки и грозде бележат сезонен ценови спад.

Умерено раздвижване има и при млечните и месните храни, като при повечето то се задържа в рамките на 1-2 процентни пункта. По-рязко движение има единствено при трайния варено-пушен салам, чиято цена по борсите и тържищата се е покачила през изминалата седмица с 8,7%. Брашното тип 500 продължава да покачва стойността си на едро (с 2,2%). В рамките на предходната седмица тя скочи с цели 6,8%, след като в продължение на месеци се задържаше без промяна. Килограм брашно към 11 октомври струва средно 91 стотинки. Цената на слънчогледовото олио се е понижила с 3,2 пункта до 2,09 лв./л. Яйцата M продължават да се търгуват на 19 ст./бр. на пазара на едро, а захарта – на 1,81 лв./кг.