СамокоВест

За нашите си бакии…

Споделете ни в

Трябва да си оправяме „бакиите“ сами . Колко богат език имаме!  Мисля , че тази дума е подходяща за случая, защото е израз на нещо ( в случая беля ) станала поради немарливост, незаинтересованост, безотговорност, некадърност и не знам още какво! Или може би заинтересованост на някои, обединени от лакомията и за нещастие „облечени“ във власт и пари. Но тогава не е бакия ,а добре премерен ход, далавера целяща лично облагодетелстване. Но аз съм от другата страна и затова по горното определение за мен е по важно. Как по друг начин да се определи тъжната картина от разкопаната и порутена река? Сега всички бягат от отговорност. Вчера получих писмо от МОСВ в което се казва, че не е в компетентността им да наложат на общината ремонта на праговете и другите хидросъоръжения. Всички отричат да имат някаква вина за издевателството над реката. И Дирекцията дала разрешението, която би трябвало да упражнява контрол, и общ. ръководство състоящо се в по голямата си част от хора били в управлението и в предишният мандат и от МОСВ. Но истината е, че ние сме си най- виновни, включително и обикновените граждани, защото виждайки какво става не предприехме нещо по радикално, като например да преградим пътя на багерите. Явно, че с такава мафия не може да се процедира по нормалният установен ред! Нито сигналите на гражданите, нито проверките от София, нито доказателствата пред прокуратурата можаха да спрат апетитите на „акулите“. Сега Дирекцията дала разрешението констатира, че реката има“ много добра проводимост“, стига да не бяха падналите прагове и подкопаната  стена. Има си хас да няма проводимост при това издълбаване! Но самата дума „много добра“ не е добра в случая, когато става дума за такъв погром.  Записано е още в протокола, че „изградените прагове на дъното на реката са компрометирани в по-голямата си част, и се нуждаят от възстановителни дейности“. Кога? Това е оставено на благоволението на общ. съвет. В писмото от МОСВ се повтарят  пак препоръките от предишно писмо от м 09.2012г към кмета, а именно да бъдат преразгледани договорните отношения с ГБС и условията при които общината е дала съгласието си, както и при възможност да бъде изготвен и изпълнен проект за възстановяване на съществуващите прагове. Е това може и да не стане в обозримо бъдеще! Затова трябва да настояваме пред ръководството на общината, да се започне макар и не в една година постепенно възстановяване на коритото.

 При подписването на протокола от последната проверка подхвърлих една идея да се вземат дялани гранитни камъни от горния край на р. “Боклуджа”( там и без това има вече доста паднали такива ) и да се направи нещо стабилно и красиво. Разбира се на мястото на старите камъни ще се направи бетонна стена. БКС имат богат опит в това. Съвсем сериозно го казвам, но тяхното участие заедно с ГБС във възстановяването на р. Искър трябва да се ограничи само до финансиране, защото се видя колко бели направиха. Може да вземат участие и със техника напр.1-2 багера.Така, че малко по малко може да се направи нещо. Споменах, че старите прагове са направени от гранитни камъни и са със сглобка помежду си, затова са и устояли повече от 50 години. Освен това, цялото съоръжение прагове и стена са като един ансамбъл, направени от един и същи материал, и изглеждат много по добре. Аз бих си взел неплатен отпуск и бих взел участие  в една такава инициатива. Мисля, че ще има и други мераклии. Нямаме друг изход, ако искаме нещо да се направи. С пожелание за повече инициативност от новото общинско ръководство!                                                                                                                              Благовест Коларов

One thought on “За нашите си бакии…

  1. Много е хубава снимката на р. Искър и хората като видят ще кажат, че всичко е о.к. Но за съжаление реката изглежда така само 2- 3 месеца в годината. През останалото време е много жалка, и особено летните месеци, когато хората се нуждаят от прохладата и.

Comments are closed.