СамокоВест

За издръжката на четиричленно семейство са нужни 2 243 лева на месец

Споделете ни в

semeistvoИздръжката на живот на човек от четиричленно семейство с двама възрастни и две деца в края на септември е достигнала 560.81 лева. За да се покриват разходите за храна, здравеопазване, образование и поддържане на дома, общите месечни разходи на домакинството трябва да са 2 242 лева, съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за синдикални и социални изследвания  на КНСБ. Иванова представи изследването на ИССИ за декември 2015 година.
През третото тримесечие на годината продължава низходящият темп на издръжката на живот и отново се отчита намаление с 0.2 процента спрямо предходния период на наблюдение, а на годишна база се наблюдава задържане на същото ниво, отбеляза Иванова.
Факторите, които оказват влияние за намалението на издръжката на живот са значителният спад при цените на петрола на световните пазари, поетапното намаление на цените на топлоенергията – средно с 8.8 на сто от началото на годината, низходящата динамика на международните борси и на вътрешните цени на селскостопанските продукти, повлияни от руското ембарго оказват натиск за понижаване на крайните потребителски цени, анализират от КНСБ.
От КНСБ отчетоха, че темпът на нарастване на работните заплати се задържа на ниски нива, а крайното потребление на домакинствата нараства едва с два процента за третото тримесечие на 2015 година.
Около 78 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек от домакинство под необходимите средства за нормален живот, обобщи Виолета Иванова.
Според лидера на КНСБ Пламен Димитров е притеснително, че все още 30 процента от всички домакинства в страната имат доход на човек от домакинството под прага на бедност. От КНСБ отчетоха обаче, че намалението на процента на хората, които живеят под прага на бедност, за едногодишна е с шест процента, което означава, че има тенденция на увеличение на заплатите.
Около 2 милиона и 200 хиляди души са хората, които живеят с доход под издръжката за бедните домакинства /до 296 лева/. С общ доход на човек от домакинство от 296 лева до 561 лева са 48 процента или над 3,5 милиона души. Според изследователите на КНСБ тази група запазва стабилност на годишна база.
Доходите за една трета от домакинствата гравитират по-близо до издръжката на бедните домакинства, което предполага, че при непредвидени обстоятелства, е голяма вероятността тези хора да попаднат в групата на бедните, коментира Пламен Димитров.
Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот /561 лева/ са 22 процента или около 1 милион и 500 хиляди души.
Броят на наетите на минимално възнаграждение достигна около 260 хиляди души, което е 11,8 процента, допълниха от КНСБ.
Пламен Димитров заяви, че КНСБ очаква 10-15 процента увеличение на заплатите в частния сектор.