СамокоВест

Заснежени пътища и тротоари обричат самоковци на ходене по мъките

Споделете ни в

Миналата снежна зима постави всички участници в движението на територията на Самоковска община пред сериозно изпитание. Голяма част от улиците не се почистваха от снега. А затрупаните под огромни преспи тротоари останаха непроходими през целия сезон. Това принуди пешеходците с риск за здравето и живота си да се движат по пътните платна, затруднявайки неимоверно и водачите на моторни превозни средства. Само по Божията милост не се стигна до най-сериозни пътни инциденти.

Този декември, още с първия сняг, отново сме изправени пред същия ужас. Независимо от множеството пропуски, снегопочистването и опесъчаването на пътищата пак е предоставено на БКС – Самоков. Ръководеното от небезизвестния Емил Кривошиев-Кремвишо дружество от години е единствен, дългосрочен и безконтролен победител в обществената поръчка, организирана от общинските ни управници, които и да са те. През този период се смениха кметове, председатели на общинския съвет, членове и председатели на комисии. Само Кремвишо е несменяем! Общински съветник в няколко мандата, издиган винаги от различни политически партии, Емил Кривошиев продължава да оглавява фирмата, в която за сметопочистването, снегопочистването и опесъчаването на пътищата от общинската хазна постъпват милиони левове всяка година.

Как Емил Кривошиев се справя със сметопочистването разбра цяла България, че и част от света, от репортажа „Чиста вода” на btv репортерите. От излъчените кадри стана ясно как Кремвишо, изгребвайки милиони кубични метри незаконни инертни материали, дълбае огромни ями в местността „Рашид бегов чифлик”. Зейналите кратери отговорният за чистотата стопански ръководител с „гениално прозрение” запълни с боклуците, които така или иначе трябваше да извози до сметището. Щетата за природата и за общинската хазна е огромна, но персоналната изгода за Кривошиев-петорна! Печалбата му горе-долу е следната: приходи от открадната баластра – милиони левове, разходи за транспорт до сметището – нулеви, допълнителни приходи от общинския бюджет за почистване на дивите сметища – няколкостотин  хиляди лева, спечелена обществена поръчка за корекция на река Боклуджа – над милион български лева, постъпления от извозването на строителни отпадъци до местността „Рашид бегов чифлик”- още няколко десетки хиляди лева. От персоналния Емилкривошиев финансов баланс на всеки му става ясно къде е заровено кучето и защо кметът Владимир Георгиев и болшинството общински съветници вместо да му потърсят сметка за престъпленията му изпраха кирливите ризи. Администрирани от кмета Георгиев, общинските чиновници възложиха корекцията на коритото на река Боклуджа в участъка на съсипаната и отровена от Кривошиев крайградска местност на фирма БКС, предоставяйки му прекрасна възможност да прикрие чудовищното си деяние. Съветниците пък, водени от топла грижа за Човека-нашия, на бърза ръка определиха местността като депо за строителни отпадъци, за да не се знае кога и как тухлите, хоросана, бетона, асфалтовите отломки и още билюк боклуци са се озовали в непосредствена близост до коритото на река Искър, от която черпи вода половин София. С какво ли Емил Кривошиев е спечелил всеобщата любов на местните ни управници от всички нива и цветове? Екипът ни продължава да се надява, че рано или късно компетентните институции ще потърсят отговор на въпроса. Най-малкото очакваме районният прокурор да се самосезира и да разпореди проверка по случая.

Към днешна дата обаче проблемът, който не търпи и ден отлагане е свързан със снегопочистването и опесъчаването, чиято основна цел в крайна сметка е да направи пътищата проходими, сигурни и безопасни. А такива ли са самоковските пътища? Все по-отчетливо се натрапва преценката, че от година на година БКС-Самоков почиства снега все по-зле. Осигурил си пожизнено концесията Емил Кривошиев взе да я кара хептен през пръсти. На първо място голяма част от улиците, квалифицирани от първия ни боклукчия като второстепенни, си остават непочистени  през целия сезон. По основните пътища снегопочистващите машини продължават да загребват само най-горните пластове сняг и да го запокитват на огромни преспи върху тротоарите. Процентът на опесъчените пътища пък е направо нищожен. Безспорен факт е, че почистването на тротоарите е задължение на собствениците и ползвателите на имотите, а не на фирмата-концесионер. Всеизвестно е и, че благодарение на безхаберието на общинските чиновници и липсата на какъвто и да е контрол от тяхна страна, само единици се наемат да почистят снега от тротоара. А и техният брой намалява, тъй като върху почистените тротоари снегорините струпват нови грамади добре пресован сняг и правят мисията невъзможна. При тази организация всяка санкция спрямо собствениците на имоти за непочистени тротоари е обречена на провал. Всеки съд ще я отмени още на първото си заседание. Това пък идва дюшеш за чиновничетата да си седят на топло в канцелариите, да си взимат заплатите, които ние им плащаме и да си уплътняват работното време с компютърни игри. Освен от купищата сняг тротоарите са непроходими и от стотиците неправилно паркирани коли, но види се същата философия на скатаването изповядат и служителите на КАТ. БКС се оправдава с паркираните МПС-та, стопаните на имоти винят фирмата по снегопочистване, че е затрупала почистените тротоари, а катаджиите джиросват вината на гражданите, че не спазват закона и паркират където им скимне. Така порочният кръг се затваря, готов да погълне както обикновено най-уязвимите – в случая пешеходците.

А решението е просто. Мнооого просто! Преди всичко упражняване на ежедневен и ефективен контрол от страна на компетентните органи по спазването на закона и наредбите. Пътните полицаи и чиновниците по транспорта към общинска администрация незабавно да си вдигнат задниците от удобните столове и да започнат перманентни проверки за неправилно паркирани автомобили и за непочистени тротоари. Ако не желаят да изпълняват задълженията си, напомняме на кмета и на началника на полицията, че в бюрото по труда са регистрирани хиляди безработни, голяма част от които с висше образование. А като се има предвид, че общината е с рекорден ръст на безработица изборът направо е неограничен. Фирма БКС незабавно да престане да задръства с преспи сняг тротоарите и да започне да го извозва, каквато е практиката във всички европейски държави. Общината, считай данъкоплатците, им плаща скъпо и прескъпо, за да може в рамките на цената дружеството да организира извозването на снега и пак да остане с добра печалба. Призоваваме кмета на община Самоков Владимир Георгиев, началника на РУП – Самоков Георги Тодоров и управителя на БКС – Самоков да спрат да си играят на „Руска рулетка” със здравето и живота на гражданите, тъй като няма никакви гаранции, че и тази зима късметът ще е на тяхна страна. Нека да е ясно, че отговорността за пострадали при пътно-транспортни произшествия на територията на общината заради недобре почистени, неопесъчени и необезопасени пътища и заради непроходимите тротоари от натрупаните върху тях снежни грамади, ще бъде изцяло тяхна.

One thought on “Заснежени пътища и тротоари обричат самоковци на ходене по мъките

  1. Браво! Великолепен анализ и перфектна статия!

Comments are closed.