СамокоВест

ДФ „Земеделие“ приема заявления за Стартова помощ за развитието на малки стопанства

Споделете ни в

Държавен фонд „Земеделие“ обяви прием на заявления за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Документи за подпомагане ще се подават от 4 юли до 12 август 2016 година в областните дирекции на ДФ „Земеделие“

Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ има за цел да подпомогне икономическото развитие и укрепването на малките земеделски стопанства, ускоряването на модернизацията и технологичното им обновление и подобряването на опазването на околната среда и борбата с климатичните промени. Финансовата помощ по подмярката е безвъзмездна и цели устойчиво развитие и растеж на малките земеделски стопанства. Субсидията се предоставя за максимален срок от пет години при условие, че представеният към заявлението за подпомагане бизнесплан е изпълнен коректно.

Със заповед на министъра на земеделието и храните РД 09-434 от 20 юни 2016 г. са определени срокът за прием и бюджетът на подмярката от този прием. Финансовата помощ за приетите заявления от този прием е в размер на левовата равностойност на 30 млн. евро. Фонд „Земеделие“ подпомага малки земеделски стопанства със стартова помощ в размер на равностойността на 15 000 евро.

Условията и редът на прилагане на подмярка 6.3 са разписани в Наредба 10 от 10 юни 2016 г. на Министерството на земеделието и храните. Допълнителна информация и необходимите документи за участие в подмярката са качени на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.