СамокоВест

Започна подписка за запазване на съда в Самоков

Споделете ни в

sud samokovСлед решение на Висшия съдебен съвет за съкращаване броя на съдилищата в Софийска област от 9 на 3, публичност доби идеята Районен съд – Самоков да бъде закрит, а функциите му да поеме съдът в Ихтиман.

Съдът в град Самоков е създаден веднага след Освобождението. До 1887 година, той се е именувал Окръжен съд. След това е преименуван като Миров съд и като такъв съществува до 1922 година. През 1922 година е разделен на две съдилища: Първо мирово съдилище и Второ мирово съдилище. През 1925 година отделните съдилища са били обединени отново в едно мирово съдилище и така съдът е съществувал до 1934 година. През 1934 година е наново преименуван – като Околийски съд, а от 1959 година – като Народен съд. От 1971 година е преименуван като Районен съд.

Закриването на Районен съд-Самоков би лишил гражданите на най-голямата община в Софийска област от основно тяхно право, каквото е правото на съдебна защита. Разпоредбата на чл. 56 на Конституцията на Република България установява най-широко съдържанието на правото на защита. Това право предполага задължение за държавата, чрез законодателството и прилагането на законите, да обезпечи ефективна възможност на гражданите да защитят нарушените или застрашените си права пред съдебни органи. А подобен акт не само не дава възможност на близо 36 300 български граждани за ефективна защита, но нарушава утвърдени повече от век техни права.

Инициативна група организира подписка за запазване на Районен съд – Самоков.

Нотариус Магдалена Хаджиангелова публикува в профила си във Фейсбук обръщение към самоковските граждани, което публикуваме буквално:

„И сега обръщение към кореняците самоковци, и не само, ами и от околностите на този наш център на просветата.
Сакате ли да се съдите?
Може би не, но все пак би било хубаво да имаме тази възможност, ако ни се присака
Както навярно сте чули, има един пъклен проект да ни се затвори Съдо и да се съдим в Ихтиман. Туй явно е начинът съдебната система да се оправи напълно.
От днес стартира една гражданска подписка за запазване на Районния съд в град Самоков. Аз съм я подписала под N 1, защото е основателна.
Тази подписка е толкова основателна, че даже няколко жители на Ихтиман вече се подписаха в нея.
Всички, които желаят да я подкрепят, могат да вземат участие. Подписката ще бъде разпространена на възможно най -много места. Ако има доброволци, които желаят да се включат в разпространението й, могат да звъннат или направо да дойдат в кантората.
Хайде сега, този път нещо зависи и от нас. Да се преброим.“

Всеки, който иска да подкрепи запазването на Районен съд-Самоков може да се включи в подписката. Посочваме някои от местата, където тя се разпространява – кантората на нотариус Магдалена Хаджиангелова, Районен съд-Самоков, Клуб на пенсионера в кв.“Самоково“