СамокоВест

Започва подаването на документи за кредитиране на инвестициите по пчеларската програма

Споделете ни в

pcheliКандидатите, подписали договори по мерки Б и Г от Националната програма по пчеларство (НПП) 2014-2016, могат да кандидатстват за кредити от ДФ „Земеделие”. По тези мерки се отпуска помощ за нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата. Заявленията се подават в областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица и адрес на регистрация на юридическите лица, не по-късно от 31 юли 2014 г.
Кредитите се отпускат пряко от Фонд „Земеделие” при лихвен процент от 5 % на годишна база. Спрямо миналата година лихвата е намалена с 1 пункт. Кредитът покрива до 95% от помощта по мерки Б и Г, а останалата част се осигурява от бенефициента. Затова преди да получат кредит, кандидатите трябва да докажат възможността си за съфинансиране на инвестицията със съответните разходооправдателни документи. Погасяването на кредита и дължимите по него лихви се осъществява еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят получава по мерки Б и Г от НПП.
Фонд „Земеделие” одобри 1720 заявления за подпомагане по НПП за 2014 г. Към този момент в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ са подготвени всички договори за безвъзмездна финансова помощ по одобрените заявления. Те вече се подписват от страна на ДФЗ и на кандидатите.
На страницата на Фонда www.dfz.bg в раздел „Селскостопански пазарни механизми”/ Месо и пчеларство са публикувани и списъците с окончателно класираните кандидати по Мярка Г, дейност 1: „Закупуване на нови кошери за подмяна на стари негодни кошери и/ или за увеличаване броя на пчелните семейства в пчелина” и дейност 2: „Поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства”.
Пчеларите с одобрени заявления могат да изпълняват плановете си, дори все още да не са подписали договори за подпомагане. Според условията в контрактите им, разходите по одобреното заявление могат да бъдат извършвани и преди подписването на договора.