СамокоВест

Започва делото на обикновените българи, представени от Петър Пенчев, срещу олигарха Христо Ковачки

Споделете ни в

delo sud prisudiУтре – 12 март 2015 г., от 14.00 ч. е насрочено заседание на Административен съд София-град (АССГ), където на практика ще се изправят един срещу друг интересите на обикновените българи, представени от гражданина Петър Пенчев, срещу политическия олигарх Христо Ковачки.
Делото ще реши може ли ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи да работи, след като е доказан замърсител на околната среда, според ежемесечните отчети на МОСВ за 2013 и 2014 години. На практика ТЕЦ „Бобов дол“ трябва да е спрял и заради Европейската директива, според която, за да си спре замърсяването му е дадено удължаване със 7 години (срокът е изтекъл през декември 2014 г.). Вместо това ТЕЦ-ът на олигарха Ковачки получи ново разрешително за още 7 години.
По инициатива на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, носител на Международна награда за защита на човешките права „Златен гълъб“, са внесени две жалби във Върховния административен съд с искане за отмяна на издаденото на 17.12.2014 г. комплексно разрешително от МОСВ и на решението на ДКЕВР от 19.12.2014 г. за продължаване с 5 години на лицензията на ТЕЦ “Бобов дол”. Издаденото през декември м.г. комплексно разрешително е послужило като основание, за да се издаде лицензията на ТЕЦ-а и той да продължи да работи. Лицензията е удължена от ДКЕВР в деня, в който свързаните с Христо Ковачки депутати от БДЦ гласуваха пенсионната реформа заедно с ГЕРБ, а от коалиционния партньор Реформаторски блок бяха против.
Информация за това „странно“ съвпадение в един и същ ден на двете събития може да се намери в различни медии („Дневник“, Ureport, „Капитал“ и др.) Коментирано е също и от Радан Кънев. Ето какво може да се прочете по темата в изданията от декември 2014 година:
Бизнесменът Христо Ковачки получи подарък и от тази власт – ТЕЦ „Бобов дол“ вече има лиценз за работа за още 5 години. ДКЕВР е взела решението на закрито заседание на 19 декември, когато депутатите на Христо Ковачки гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС за спорните пенсионни промени в парламент. Депутатите на партия „Лидер“ са част от „Български демократичен център“ (БДЦ, предишна „България без цензура“).
По същия начин, две седмици след изборите на 12 май 2013 г., тогавашното правителство на Пламен Орешарски взе решение да му разсрочи милиони дългове за осигуровки.
Въпреки че Въгледобив „Бобов дол“ е бил в открито производство по несъстоятелност – справка Търговския регистър, надзорът на НОИ разсрочи за 7 години задълженията му в размер на 41 млн. лева. Непосредствено преди вота скрита камера на Нова ТВ разкри корпоративен натиск върху миньорите от Бобов дол да гласуват за БСП.
Без новото комплексно разрешително, издадено от МОСВ, трети блок на централата трябваше да бъде спрян в края на тази година. Тогава изтича срокът, даден от Европейската комисия, в който блокът можеше да работи без сероочистваща инсталация. За да продължи работата на този блок, ТЕЦ „Бобов дол“ трябваше да изгради втора сероочистваща инсталация. Сега централата ще може да работи с втори и трети блок, като първи се използва за студен резерв…
(Но кой е казал, че „Бобов дол“ е на Ковачки – цялата му енергетика е по разни офшорки, Кипър, Сейшелите… Но у нас Ковачки разполага със силни козове – работници, синдикати, а отскоро и парламентарна група… На разположение са няколко хиляди работници, които синдикатите винаги могат да изкарат на улицата, например когато трябва да се затвори някое „мръсно“ предприятие на боса, или да се натисне за пари, които НЕК да отпусне за произведения ток, но които едва стигат до хората. Същите тия хора – и семействата им, осигуриха местата за БДЦ.) Край на цитатите.
Първоначално страни в делото като жалбоподатели са били:
ЕКОЛОГИЧНО СДРУЖЕНИЕ „ЗА ЗЕМЯТА“, ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ ГЕНАДИ БОРИСОВ КОНДАРЕВ И ТОДОР ДРАГАНОВ ТОДОРОВ; ЕКОЛОГИЧНО СДРУЖЕНИЕ „ДЕМЕТРА“, ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ КОДЖАБАШЕВ; ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „ЗЕЛЕНИТЕ“, НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ „ЕКОГЛАСНОСТ“, ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПЕТЪР ПЕНЧЕВ ТРОЯНСКИ; ПЕТЪР ПЕНЧЕВ ТРОЯНСКИ ЛИЧНО – В КАЧЕСТВОТО МУ НА ЧЛЕН НА ОС НА АСС „АННА ПОЛИТКОВСКАЯ“.
Ответник: ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА
Но по искане на изпълнителната агенция „Околна среда“, по различни точки от закони и разпоредби е прекратено правото на всички посочени жалбоподатели, с изключение на гражданското лице Пенчев.
Така например сдружение „За земята“ и Национално движение „Екогласност“ не са включени в централния регистър на юридическите лица в Министерство на правосъдието, макар и да имат актуална и валидна регистрация в Софийски градски съд.
Сдружение „Деметра“ на известния юрист Александър Коджабашев, специализиран в екологичното законодателство, е в частна полза, а не е в обществена полза. Поради това съдът счита, че същото няма правен интерес.
На Политическа партия “Зелените“, като участник в политическия живот, не се разрешава обжалване в съда на административни актове, какъвто в случая е комплексното разрешително.
Последният и единствен останал от жалбодателите за делото, е Петър Пенчев – член на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская„. Той е със защитен от закона правен интерес, тъй като за околната среда няма нито административни, нито географски граници. Фините прахови частици се разпространяват на стотици километри, с канцерогенен риск за здравето на хората.
От Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” приканват граждани и представители на медиите да отидат утре (четвъртък) в 14:00ч. в залата на съда, който се намира в синята сграда зад „Халите” на адрес – София, ул. „Георг Вашингтон“ № 17.
Данни за делото:
Административно дело № 233
Година 2015
Съд. състав 41 (Второ отделение)
Входящ номер 567
Дата на подаване 01/09/2015
За 27 април т.г. е насрочено друго дело, във Върховния административен съд – този път за самата лицензия от ДКЕВР – там страна отново е Петър Пенчев – лично, в качеството му член на Обществения съвет на АСС “Анна Политковская”.
Източник: eurochicago.com