СамокоВест

Закриват Противопожарната служба в Боровец. Кметът Владимир Георгиев категорично настоява Службата да се запази

Споделете ни в

10 пожарни служби остават без професионални екипи. Вътрешният министър Валентин Радев потвърди новината. Дни преди началото на туристическия сезон, без противопожарна служба ще остане и Боровец.

От синдиката на огнеборците предупредиха, че реформата ще постави в риск живота на много хора. По думите им, ако се закрият службите, времето за реакция в критични ситуации ще се увеличи, а при пожар първите минути са най-важни. От пожарната в Самоков до Боровец пътят продължава 11 минути, но в идеални условия – без сняг и трафик. Пожарникарите се притесняват, че при зимни условия достигането до хижите които са високо в планината ще е все по-трудно, ако се тръгва от Самоков.

Светлин Василев от синдикат „Огнеборец“ посочи, че така времето, когато ви гори къщата ще се увеличи от 15-20 на 35-40 минути.

„Държавата е длъжна да отдели достатъчно ресурси, пожарната не може да затвори“, обяви Маргарит Цонев, управител на голям хотел в Боровец пред Нова тв. „Аз не се чувствам сигурен и никой друг от колегите не би се чувствал сигурен без пожарна. Първият курорт на Балканите да остане без пожарна – нещо, което се намира в природен парк. Та ние сме една факла“, заяви още той.

В Боровец още помнят причината да се създаде служба там. През 1988 г. горя хотел „Мусала”, а хората скачаха през прозорците. Преди 30 години в пламъците загинаха 6-тима души. Един от пожарникарите, който тогава рискува живота си, за да бъдат спасени десетки и днес работи в пожарната в Боровец.

Само преди седмици 8 души са извадени от друг пожар в курорта. Работниците, които ремонтират обекта, казват че Боровец през зимата се превръща в малък град и е напълно ненормално един град, макар и малък, да е без пожарна.

Шефът на пожарната Николай Николов посъветва хотелиерите да си направят частни пожарни служби

Кметът Владимир Георгиев предупреди, че ще се стигне до отлив на чужди туристи. Той е категоричен, че в Боровец, който е национален курорт, задължително трябва да има противопожарна служба и ще устоява своята позиция. Боровец не може да се сравнява с много по-малки общини, защото легловата база е над 10 000. Да не говоря за височина на строителство и това, че става въпрос за територия, обхващаща над 350 000 декара гори, уточнява кметът.

„Много съм притеснен, защото оставете въпроса дали има държавническо мислене, но става въпрос за туроператори и международни компании, които се интересуват преди всичко от обезпечаването на сигурността на туристите“, заяви кметът и допълни „ Не вярвам, че закриването на 2 или 3 противопожарни служби ще реши проблема като цяло на пожарната, на министерството, на държавата“