СамокоВест

Законови промени на тандема БСП-ДПС могат да доведат до скок в цените на основните стоки

Споделете ни в

bsp sreshta stanishev oresharski mestan dpsПромените в Закона за защита на конкуренцията, внесени от депутати от управляващите партии с цел да се ограничат нелоялните търговски практики, са опасни за конкуренцията. Те ще затворят пътя на българските производители към чужди пазари. Големите търговски вериги ще се преориентират към външни доставчици. Цените вероятно ще се увеличат и големият губещ ще бъдат гражданите.Това прогнозираха представители на хипермаркетите, работодателските организации, икономисти, анализатори и производители. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев също има сериозни възражения срещу проекта. Крайно отрицателно е и мнението на Световната банка. Според финансовата институция промените ще доведат до несигурност на пазара и ще претоварят Комисията за защита на конкуренцията.
Законопроектът, внесен и яростно защитаван от група депутати начело с Корнелия Нинова и Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС, бе приет на първо четене в парламента в средата на април и предстои да бъде гледан на второ четене. В проектотекстовете се предлага въвеждането на понятието „значителна пазарна сила“, което ще се отнася при покриване на 20% от пазара. Типовите договори на дружествата с оборот над 50 млн. лв. годишно ще трябва да се одобряват от антимонополната комисия. Друга промяна изисква премахване на редица такси, които търговците изискват от доставчиците си.
Според търговски вериги всички тези промени ще увредят конкуренцията на пазара и ще натоварят производителите, доставчиците и търговците с множество административни такси, които ще се отразят в цените на крайните продукти. Представителите на хипермаркетите са категорични, че предлаганите промени не са от полза и за родните производители. В момента около 70% от стоките са български. Но ако законът бъде приет, те най-вероятно ще предпочетат да работят с чужди доставчици, за да избегнат намесата на КЗК.
И търговците, и производителите се обединиха около становището, че е нужна саморегулация на пазара. Прекомерните правила и регулаторни режими ще увредят бизнес средата, смятат представителите на големите търговски вериги. Дори производители, заради които уж бяха предложени промените, не искат държавата да се меси в отношенията им с големите търговски вериги. Освен че рискуват за загубят част от българските си пазари, при прекратяване на договорите някои от производителите ще загубят и чуждите. Чрез големите международни вериги много български марки излизат на европейския пазар.
Един от основните упреци срещу промените е, че закон с такъв обхват се приема без оценка на въздействието. „Недопустимо е да се приема нормативен акт без оценка на въздействието, от която да стане ясно кой печели и кой губи, каква ще е цената на поредния експеримент“, посочи председателят на БСК Сашо Дончев.Подобно мнение е изразил и икономическият министър Драгомир Стойнев. Според него законопроектът би могъл да има неочаквани последици, тъй като не му е направена оценка за въздействие. Стойнев не е съгласен държавен орган да се намесва в чисто договорните отношения между хипермаркетите и доставчиците, защото това ще доведе до изкривяване на пазара и до поскъпване на стоките.
Според анализатори най-ощетени ще бъдат бедните потребители, тъй като цените на основните стоки ще се вдигнат най-много.