СамокоВест

Забележителна премиера на филма „Те отлитат” по сценарий на младия самоковски драматург Огнян Стателов

Споделете ни в

 

Премиерата на документалния филм „Те отлитат” бе представена пред препълнена зала в столичния Дом на киното. Салонът едва успя да побере желаещите да видят запленяващите кадри с ятата диви птици и хубостите на българската природа. Филмът е заснет в рамките на проект “Вижте за първи път: Летящото богатство на България”, финансиран от фондация „Америка за България“. Творбата е плод на млад и талантлив творчески колектив – режисьор Симеон Цончев, музика Мая Попова и Филип С. Филипов, сценарий Огнян Стателов, текста чете Христо Топузов. Огнян Стателов е възпитаник на самоковската гимназия „Константин Фатинов”. Последствие завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” специалност „драматургия”. Продуценти на филма са Българското дружество за защита на птиците и Моно Колектив.

Амбициозната цел на проекта е да популяризира България като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като провокира интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика. Малко известен факт е, че в България се срещат невероятните над 400 вида диви птици. В небето на Европа единствено над Испания прелитат повече пернати. Новата творба на Моно Колектив и БДЗП  ни отвежда на кратко, вълнуващо пътешествие в изумителния свят на птиците от Черноморското ни крайбрежие, в Северозападна България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера. Среща ни с червеногушите гъски, които водят битка за живот в скованите от студ и лед Тюленово и Дуранкулак. Прелитаме над чудноватите силуети на Белоградчишките скали, където белоопашати мишелови защитават зорко владенията си. Потъваме в дебрите на Родопите, където все още скитат египетски лешояди, едни от най-интелигентните птици в света. Преминаваме през каньона на река Арда, където се боричкат тромави белоглави лешояди. Катерим се по скалите, където над обвитите в мистерия каменни долмени в Сакар планина се реят последните 23 двойки величествени царски орли…За да приключим възхитителното си пътешествие спирайки край Бургаските езера –  с белите щъркели, които разкриват хитрия си нрав, ятата пеликани като безмоторни самолети над панелните блокове и женските дъждосвирци, обгрижвани от тънкоклюни обожатели сред топлите води на морските лагуни.

Посланието на филма е събрано в думите на режисьора Симеон Цончев: „Ще дойде момент, в който птиците ще отлетят. А дали ще се завърнат?” За съжаление обезпокояващ брой птици в България попадат в категорията “уязвими” или “застрашени от окончателно изчезване”, а други, като розовия пеликан, вече не гнездят у нас… С божественото прозрение на творческата личност, екипът разкрива пред притихналата публика истинските ценности на живота – онези, които се осезават със сърцето. В 40-минутния, спиращ дъха разказ от пет части, е представено по един възхитителен начин крилатото богатство на България. С великолепните си кадри и интересни истории филмът буди потреба да опознаем по-добре дивите птици и желание да съхраним това неоценимо съкровище.