СамокоВест

Животът ни e поскъпнал 64 пъти за 16 години

Споделете ни в

Животът у нас толкова много поскъпна, че напълно се обезцени.

Близо 64 пъти е поскъпнал животът на българина за последните 16 години, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Според тях в сравнение с 1995 г. инфлацията, която се е натрупала върху цените на стоките и услугите, се измерва с главозамайващите 6347%.

Храните са поскъпнали 51 пъти. Най-голям скок на цените в тази група е регистриран при хляба. От началото на тази година купуваме 75 пъти по-скъп хляб, в сравнение с преди шестнайсет години. При млякото увеличението на цените от 1995 г. насам е 46 пъти, а зарзаватът и плодовете вече са между 48 и 51 пъти по-скъпи. Захарта, която само през последната година сложи над 50 на сто върху цената си, през 1995 г. е била 55 пъти по-евтина, показват още данните на НСИ. За сметка на това месото си е направо на далавера. Цената му към днешна дата е само 35-37 пъти по-висока.

При тока, водата, парното и горивата процентите вече стават петцифрени. С 14 589%, или 145 пъти е поскъпнала електроенергията от 1995 г. насам. За парно вече плащаме 170 пъти повече, за водоснабдителните услуги – 173 пъти, а за горивата – близо 189 пъти.

Лишени сме и от възможността да потърсим разтуха в цигарения дим, както се пее в един стар шлагер. Удоволствието, когато тъгуваш да си запалиш цигара, вече ви излиза 190 пъти по-скъпо. И в чашката не можем да намерим забрава от чудовищната беднотия, защото и тя ни излиза 83 пъти по-солено.

Само за миналата година, според Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, издръжката на живота е нараснала с 5%, спрямо същия период на предходната година. Основните фактори, които са повлияли върху драстичния скок, са повишените акцизни на горивата, поскъпването на някои от основните хранителни стоки, ръстът в цените на природния газ, електроенергията за битови нужди, топлоенергията, транспорта и др. В абсолютни цифри в края на миналата година издръжката на един човек е достигнала 536,53 лв. Или, за да може едно четиричленно семейство да поеме най-належащите си разходи, месечният му доход е следвало да бъде минимум 2 146 лв. Всеки сам може да прецени колцина българи разполагат с посочените средства за живот, като отново подчертаваме, че разчетите са направени на база жизнено необходими разходи. С абсолютна сигурност се знае, че над 1 500 000  пенсионери са много под този праг, а няколкостотин от тях получават около 140 лв. месечно, което ще рече 4 пъти под минимума. Техните доходи са значително по ниски и от границата на бедност, базирана на потребителската кошница от 77 жизнено важни за физическото оцеляване стоки и услуги. За края на миналата година тя достигна 202,03 лв. на едно лице, а към днешна дата вече е около 230 лв. Тези хора, които са се трудили десетилетия наред и десетилетия наред са пълнили хазната на държавата, са обречени буквално на гладна смърт. Те нямат никаква вина, че фондовете бяха ограбени и парите изтекоха в личните сметки на дузина богоизбрани фамилии. Според официални данни на Европейския съюз България е една от най-бедните държави. У нас всеки трети е под жизнения минимум. Въпреки това всичките ни правителства, без изключение, водят политика на геноцид спрямо тази част от собствения си народ, която надхвърля 2 000 000 българи или 1/3 от населението.

За тази година все още не са направени пълни разчети за поскъпването на живота, но при двойната цена на яйцата, при 12,4% нарастване цената на рибата, при средно 10% по-скъп хляб не ни чака нищо добро. Очакваното оскъпяване на традиционната великденска трапеза се очертава около 25% – с 1/4  повече от миналата година. Като дамоклев меч над главите ни е надвиснало и станалото практика ежегодно повишаване цената на електроенергията. От 1 юли ни очакват с 10 – 15% по-високи сметки за ток.

Такава е общата картина за страната. А в самоковска община проблемът с беднотията е направо апокалиптичен. Общината ни от години държи рекорд по безработица. Това лишава от всякакви средства за живот стотици домакинства. Броят само на регистрираните безработни се измерва в хиляди, ако се прибавят и нерегистрираните – цифрата става още по-голяма. В пряка зависимост от безработицата са и ниските пенсии на голяма част от жителите на общината. И този, който е доживял и по един или друг начин се е пенсионирал, в повечето случаи е на минималната пенсия от около 140 лв. или малко над нея. Ниската покупателна способност рефлектира върху бизнеса, който за общината почти изцяло е в сферата на търговията и услугите. Дребните търговци фалират. С това броят на безработните допълнително расте и всичко се затваря в един порочен кръг.

За цените на лекарствата няма да коментираме. Това е друга тема. Достатъчно е само да се знае, че над 1 000 000 българи отдавна вече нито ходят на лекар, нито си купуват лекарства, защото не могат да си го позволят.

И ако нещо в тази статия не ви харесва, спомнете си, че съседите ни гърци, които живеят поне 5 пъти по-добре получиха нов заем от Европейския съюз от 130 милиарда евро и опрощение на част от дълга си в размер на 100 милиарда евро. Замислете се те как го постигнаха и решете сами имаме ли волята и силата да го направим и ние.

2 thoughts on “Животът ни e поскъпнал 64 пъти за 16 години

  1. „Между 10 хиляди и 15 хиляди лева е цената на поръчково убийство в София. За ценоразпис на “мокрите поръчки” обаче трудно може да се говори. „

  2. за съжаление вече нищо не ме учудва – колко са поскъпванията – а колко са увеличенията на пенсиите и доходите – просто не е сравнимо това нещо

Comments are closed.