СамокоВест

Женската елегантност и финес във втората самостоятелна изложба на Танер Мерт в Самоков

Споделете ни в

Танер Мерт откри втората си самостоятелна изложба в Самоков. „Потокът на живота“ е мотото на експозицията, която се откри в сряда в пространството на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков и която ще остане там до 18 май.

Танер Мерт е роден в гр. Балчик, където живее до 16-та си година. През 1989 година, при така наречения Възродителен процес, заминава със семейството си за Турция. Младият Танер обаче избягва и опитва да се върне в Балчик, при любимото си момиче. Престоява три дни на границата. В крайна сметка успява да се завърне в България, но не и в Балчик. Той идва да живее при сестра си в Самоков. Завършва средното си образование в гимназия „Константин Фотинов“. След като отбива военната си служба в българска казарма, Танер Мерт се връща в Турция и живее в Истамбул 12 години. Отново се завръща в България и от тогава е част от творците на Самоков.

Някои от платната в експозицията представят женски фигури в различни житейски ситуации – по време на танц, на почивка, на майчина близост. Обединява ги женската елегантност и финес, както и силната емоция, която излъчват. Втората група картини показват любовта на художника към цветята и изпъкват със своята пъстрота и живителна сила. В изложбата са включени и няколко градски пейзажа, които впечатляват с прецизна работа върху детайлите.

Повечето от творбите в изложбата са рисувани през последните две години и от тях се вижда огромният напредък, който прави Танер Мерт в своя начин на работа – рисуване чрез маслени бои, нанасяни на много отделни пластове с жудожническа шпакла. Тези пластове правят картините изключително релефни, както често се шегуваме – ЗD. В картините на Танер има много цветове, които накрая оформят един съвсем различен от тях цвят и рисунък. Този начин на рисуване е известен като стила „Поантилизъм“ – от думата „point”, която на френски означава точка. Разликата е, че другите художници, които използват този стил, работят с четка, а не с шпакла. Това, което Танер прави, рядко може да се види при друг художник. Стилът му се очертава като много различен и напълно самобитен.

Избраната от автора техника придава специфичен и силно изразен релеф на творбите и впечатлява със своя уникален колорит. Тя изисква много време и изключително търпение от художника. Рисуването на всяка картина му отнема между една и осем седмици.

Високото майсторство на художника не остана незабелязано и неоценено от публиката. Всички присъстващи проявиха интерес към техниката на рисуване и изразиха възхищението си от постигнатия ефект.

Аглика Крушовенска