СамокоВест

Е ли Оманският фонд Месията, който ще възкреси КТБ и забравихме ли „Супер Боровец”?

Споделете ни в

super borovec„Ситуацията с Корпоративна търговска банка е като някой да умре, но следващите 30 дни да не го погребваш, защото някой може да измисли начин да бъде съживен”, каза тази сутрин по „Нова телевизия” председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Така той коментира решението на временната комисия по бюджет към НС – до 6 ноември Парламентът да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина. Решението, предвиждащо държавата да налее поне 2.5 млрд. лева в Корпоративна търговска банка при ангажимент на консорциум от инвеститори да участва в 1 млрд евро, бе гласувано от депутатите на ГЕРБ и ДПС в бюджетната комисия в сряда, а срещу него категорично се обявиха Реформаторският блок и БСП. Банкерът определи намерението на ГЕРБ и ДПС да оздравят КТБ като 50% популизъм и 50% наивизъм. Според него дори да са направени с добри намерения, предложенията за оздравяване се базират на трудно изпълними предпоставки. Например евентуална държавна помощ трябва да бъде разрешена от Европейската комисия, а преди да се пусне в КТБ чуждестранен инвеститор, той трябва да се проучи.
Ако се следва икономическата логика, КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност и защитените депозити да се платят, категоричен е председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.
Кризата около банката избухна в края на юни. Тогава КТБ се обърна към БНБ с молба за помощ и беше поставена под специален надзор. Кризата се задълбочи от медийните изяви на управителя на БНБ Иван Искров, който изнесе противоречива информация за състоянието на банката. Миналата седмица одиторите на КТБ внесоха доклад в БНБ, в който се казва, че дупката в КТБ е 4,2 милиарда лева. Още от началото на кризата се тиражира тезата, че Оманският фонд предлага спасение на банката.
При обсъждане решението на временната комисия в пленарна зала днес, управителят на Централната банка Иван Искров потвърди, че БНБ е получила официална оферта от консорциум, включващ Оманския фонд, EPIC и Джем корп, за оздравяване на поставената през юни под специален надзор КТБ АД. От думите на гуверньора стана ясно, че писмото на тримата инвеститори не е правно ангажиращо. Независимо от това се посочва, че заявените намерения за рекапитализация на КТБ включват държавна помощ и законодателни промени. Иска се участие на правителството с 2,3 милиарда лева чрез дружество между консорциума и правителството на принципа 50 на 50. Участието на консорциума в дружеството трябва да е посредством активи, получени от „Бромак“ ООД, докато участието на държавата трябва да е кеш.
По отношение на Оманския фонд Искров заяви, че никога не е имало съмнение относно на неговата репутация, но за PIC и Джем корп не се знае кой стои зад тях и кои са реалните собственици на активите им.
Съвсем различно мнение изрази обаче бившият заместник-министър на икономиката Милен Керемидчиев. Той сензационно заяви пред БНТ, че, така нареченият Омански държавен фонд, който е миноритарен собственик на 30% от активите на КТБ, е офшорна фирма. „Смея да твърдя и имам доказателства, че този фонд не е държавният фонд на султаната Оман. Това е компания, с регистрации в над 17 офшорни зони, една от които Лихтенщайн, е едно от разклоненията и е инвестирало в КТБ“, заяви Керемидчиев. „Оманският фонд, за който всички говорят, е просто една частна, офшорна фирма, която има инвестиции във фирмите „Волф“ и „Дитц“, които събираха сметта на София, купи и мажоритарен пакет, в така нареченията „Супер Боровец“.
Защо, според вас, държаният фонд на една толкова богата държава би инвестирал в сметта на София или в проект, който в момента не се развива, какъвто е „Супер Боровец“.
За мен това е параван за навлизане на неясни капитали в България“, категоричен беше експертът и заяви, че тук отново основната отговорност е на БНБ: да установи и да съобщи с кого преговаря.
„Държавните дружества в Оман не се крият зад офшорки“, добави Керемидчиев.                                                                                                          Самоковци отдавна са наясно, че Оманският фонд и „Супер Боровец“ е чиста проба СУПЕР ИЗМАМА.  Абсурдът е, че заинтересовани властници се надпреварваха да ни омайват, че Фондът на Оман е Месията, който ще възкреси КТБ из мъртвите. Парадоксът е, че и „Супер Боровец“ тръгна от една банка и от един банкер – Емил Кюлев. Трагедията е, че все още не е ясно кой е „Българският султан“ в Оманския фонд   и надали някога ще се разбере, а милиардите потънали в личните „султански“ сметки отново ще ги плати  опосканият роден данъкоплатец.
Решението, предвиждащо държавата да налее поне 2.5 млрд. лева в Корпоративна търговска банка при ангажимент на консорциум от инвеститори да участва в 1 млрд евро, бе гласувано от депутатите на ГЕРБ и ДПС в бюджетната комисия в сряда, а срещу него категорично се обявиха Реформаторският блок и БСП.
В крайна сметка народните представители решиха – няма да има опит за оздравяване на Корпоративна търговска банка. Лицензът й ще бъде отнет, тя ще бъде обявена в несъстоятелност, след което незабавно ще започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете. Избраниците ни стигнаха до това решение след петчасов бурен дебат.
Групата на Реформаторския блок продължи да устоява позицията си срещу оздравяването на КТБ с обществени средства. Мартин Димитров от РБ настоя за международно разследване и заяви, че държавни пари не трябва да отиват в КТБ, което ще увеличи държавния дефицит. Според него най-евтиният вариант е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните от закона депозити до 100 000 евро.
Срещу решението на комисията застана и БСП. Румен Гечев от социалистите разкритикува БНБ за неупражнен банков надзор. БСП е против удължаването на реанимационния срок за КТБ, каза той.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на заден по отношение на съвместното решение с ДПС за задължително оздравяване на КТБ с публични средства и вече също е против. Това той заяви от парламентарната трибуна, часове преди планирания граждански протест „НИЕ срещу КОЙ. Гражданите срещу Мафията“, „срещу проекта за решение на ДПС и ГЕРБ за узаконяване на беззаконието и наливане на публични пари в КТБ“. Мотивът на Борисов бе, че офертата на инвеститорите за спасяването на КТБ била „нагло писъмце“, с което искат „да ни вкарат с кеш“ и лидерът на ГЕРБ изведнъж прозря, че наливането на бюджетни средства в банката ще доведе до бъдещи проблеми.
А след като и ДПС промениха позицията си, отпадането на точка 3 за възкресяването на КТБ с парите на данъкоплатците бе прието със 151 гласа „за“, нито един „против“ и 7 „въздържал се“.
Независимо от обрата в пленарна зала, протестиращи се събраха пред парламента, за да напомнят на властимащите, че гражданското общество в България е будно и ще упражнява безкомпромисен контрол върху всичките им действия.