СамокоВест

Есенният тур на Републиканския шампионат по мотокрос започва на полигон „Ридо”

Споделете ни в

motokros ridoСлед двумесечната лятна пауза, есенният тур на Републиканския шампионат по мотокрос ще започне тази седмица на високопланинския мотополигон „Ридо“ в град Самоков. Мотoполигон „Ридо“ в град Самоков е едно от най-старите мотокрос трасета в България, като неговата история започва в далечната 1970 година. На него са провеждани множество национални, балкански, европейски и световни шампионати през годините, като мотополигонът винаги е събирал голяма публика от тази традиционно мотоциклетен регион. През последните две седмици организаторите от СМК Ридо Самоков и Община Самоков подготвиха състезателното трасе и прилежащата му инфраструктура за очакваните над 100 състезатели от България и чужбина, подали заявки за участие в този пети кръг на шампионата.

В клас МХ65, Димитър Петров (КТМ, МСК Севлиево) води във временното класиране с аванс от 25 точки пред Кристиян Иванов (КТМ, Тексим Моторспорт), като в борбата за лидерската позиция в Самоков ще се намесят и Виктор Касабов (КТМ, МСК Севлиево), Александър Коев (КТМ, Мотоспорт Варна) и разбира се състезателят от СМК Ридо Самоков – Марти Ангелов (Кавазаки).

Имайки предвид прогнозата на времето, която вещае дъжд по време на състезателния уикенд, победителят в клас МХ65 ще остане неизвестен до края на втория манш в класа.

При юношите от клас МХ85, Хакан Халми (КТМ, МСК Севлиево) е лидер в класирането с преднина от 14 точки пред Ивелин Манев (КТМ, Мотоспорт Варна), след тях третото място в подреждането заема Ивелин Господинов (КТМ, Моторейсинг Варна) с 123 точки.

Проведените към момента общо 4 кръга от шампионата в клас МХ85 показаха, че състезателите са готови да поднесат всякакви изненади в класирането си, като пилотите след челната тройка – Харли Горов (КТМ, Мотоспорт Варна), Алекс Димитров (КТМ, СМК Ридо Самоков), Станислав Цеклеов (Кавазаки, Куманов Моторспорт София) и Жулиан Георгиев (КТМ, Моторейсинг Варна), са достатъчно подготвени и мотивирани за призови класирания в Самоков.

В дисциплината мотокрос с нарастването на възрастта, нараства и кубатурата на мотоциклетите, така че неминуемо стигаме и до клас МХ2. Домакин на петия кръг от шампионата тази седмица ще бъде лидерът в класирането на клас МХ2, Янко Ташев (КТМ, СМК Ридо Самоков). 18-годишният състезател от Самоков ще има трудната, но изпълнима задача да защити лидерската си позиция в класа, като обаче трябва да надделее над сериозната конкуренция от СМК Троян Моторспорт 01 в лицето на Майкъл Иванов (КТМ) и завърналия се Кристиян Кръстев. За да стане борбата още по оспорвана и задачата на Ташев още по-интересна, към претендентите за подиума ще добавим и Кристиян Ангелов (Ямаха, Мотошмиц Рейсинг София, лидер в класирането на клас МХ2 младежи до 18 години), Калоян Илиев (Ямаха, Литекс Ловеч Моторспорт), както и гостите от Сърбия и Гърция – Александър Станкович (КТМ) и Йоргос Арванитис (Сузуки).

В клас МХ1, борбата за лидерската позиция в шампионата и победата в Самоков отново ще бъде разиграна между Николай Йовчев (Хонда, МСК Ринг Айтос, 175 точки) и Тодор Тотев (Хонда, Литекс Ловеч Моторспорт, 150 точки), но традиционно в тяхната битка ще се включат и засега поизостаналите с точките Денислав Ангелов (КТМ, МСК Караньотов Спорт), Валенитн Милушев (Ямаха. СМК Ридо Самоков) и Георги Гочев (Ямаха, Крейзи Фокс Варна).

Както обикновено в клас МХ (състезатели които не участват в останалите професионални класове, възраст над 22 години) Мартин Тодоров (Ямаха, МСК Калабак 1969), лидер във временното класиране с 163 точки, ще трябва да се пребори с лавинообразно нарастващите желаещи за неговото челно място, а те не са никак малко: Юлиян Райчев (Сузуки, МСК Торнадо Асеновград, 148 точки), Станко Боянов (Кавазаки, София), Васил Стоянов (КТМ, Мотоклуб Хасково), Тодор Стоянов (Кавазаки, СМК Ридо Самоков 93) и лидера в клас МХ40 Веселин Малинов (КТМ, Панрейсинг София).

В кръга в Самоков участие ще вземат и някой нови състезатели като Кирил Пенев (Ямаха, СМК Ридо 93) и Мирослав Минков (Ямаха, Севлиево).

Традиционно Grand Prix Самоков ще предложи на състезателите и феновете много емоции и високопланински адреналин, като събота програмата включва официални тренировки, а в неделя по два състезателни манша за всеки клас. Официалното откриване на състезанието е в Неделя, 1 септември от 10:30 часа на мотополигон Ридо, гр. Самоков.