СамокоВест

Експертът Михаил Крутихин: „Турски поток” повтаря историята на „Южен поток“ с всички грешки

Споделете ни в

ergodan putin turski potokПълно повторение на историята на „Южен поток“, без да се отчитат вече допуснатите грешки предприема руската компания Газпром, смята експертът от RusEnergy Михаил Крутихин. Според него, в новия „Турски поток“ отново са налице същите рискове, тъй като няма и досега официално споразумение и съгласуване на действията с другата страна.
Крутихин напомня, че в края на май от ръководството на Газпром обявиха за старт на строителството на газопровода „Турски поток“ в първата десетдневка на юни. Тя обаче отмина, а цялата флотилия, която трябваше да полага тръбите по дъното на Черно море, стои на рейд в българското пристанище Варна. За което се плащат стотици милиони долари на италианската фирма Saipem.
В същото време две от компаниите подизпълинтелки на Газпром усвояват милиарди долари за изграждането на така наречения „Южен коридор“. Цифрата е наистина впечатляваща – 24 милиарда долара.
Според експерта, именно тези две компании на олигарсите Тимченко и Ротенберг прибират голямата печалба от всичко досега, включително и от провала на „Южен поток“.
„Странно е нежеланието на Газпром да оформи своите проекти по изискванията на приемащата страна. Така при „Южен поток“ той не представи в Брюксел заявка газопроводът да получи статус на общоевропейска енергийна мрежа и да се възползва от предвидените изключения в Третия енергиен проект на ЕС.
Вместо това, реши да изгражда газопровода до Варна без юридически статус, като заложи на отделни договори със страните, през които трябваше да премине тръбата. Това, естествено не бе прието и на проекта бе сложен край.
Парадоксално, но по отношение на Турция компанията следва същите принципи. Как е възможно да обявиш начало на строеж на газопровод без да имаш официално споразумение с Анкара? Досега руската страна не е предоставила на турската даже отчет за инженерно проучване на морския участък на трасето към турското крайбрежие и няма оценка за въздействие върху околната среда, задължителна по законите в Турция.
От своя страна, представители на турското правителство също изразяват загриженост. Те подозират, че руснаците ще поискат за себе си правото да контролират сухопътния участък на газопровода и бъдещият разпределителен хъб, от който природният газ ще тръгва към Европа.
При това, те едва ли ще приемат и идеята този хъб да е на територията на съседите им от Гърция. Така че подходът на Москва към „Турски поток“ може да се разглежда и като форма на шантаж – ние ще потрошим 40 милиарда долара да построим газопровод до точка, където няма потребители, а вие взимайте синьото гориво, откъдето поискате“, разкрива Крутихин.