СамокоВест

Експертният съвет по въпросите на ромите заседава в Самоков заради добрите практики в ромската интеграция

Споделете ни в

Днес Самоков бе домакин на Експертния съвет по въпроса на ромите към Комитета на министрите на Съвета на Европа. Община Самоков бе избрана, тъй като има добри практики по отношение на ромската интеграция и дейности, свързани с работа с ромската общност. Експертният комитет по въпросите на ромите заседава два пъти годишно – през май и през октомври. Посещението в Самоков е в рамките на първото заседание, планирано за времето от 26 до 29 април. Участваха представители от 15 държави, от Съвета на Европа, Агенцията за основните права, Европейската комисия, Европейския парламент и др. Заседанието се проведе в залата на ОбС, където кметът Владимир Георгиев представи интеграционната политика на община Самоков. В изложението бе спомената дейността на общината във връзка с постепенното извеждане на общността от гетото. Подчертана бе и работата с ромските деца, които трябва да бъдат обхванати в сферата на образованието. Последва дискусия, в която гостите зададоха много въпроси, свързани с безработицата сред ромите, за средствата в общинския бюджет, предвидени за интеграция, за европейските програми и проекти. По отношение на средствата кметът разясни, че няма диференциация по пера, а предвидените средства са част от общата сума, заложена в различните параграфи на социалната политика, инфраструктурата, образованието, здравеопазването, културата. Дискутирани бяха и мерките по отношение на интеграционната стратегия на общината. Споделени бяха добри практики, но и сериозни проблеми, които общината среща в интеграционните процеси.

След срещата в общината делегацията посети МБАЛ Самоков, където се запозна с работата на здравните медиатори. Последна част от програмата на посещението бе Евангелистката църква и ромската махала. Пастор Николай ги запозна с приоритетите в работата на църквата по отношение на ранните бракове, ранното отпадане от системата на здравеопазването и др. проблеми свързани с развитието на личността и на по-късен етап реализацията им.

Организатор на събитието е Секретариатът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси при Министерски съвет.