СамокоВест

Ексминистър Христо Иванов: SMS-ът на Борисов не е скандал. Това е конституционна криза.

Споделете ни в

borisov ostavka„Това не е скандал. Това е конституционна криза“, написа бившият министър на правосъдието Христо Иванов във Фейсбук по повод скандала с изпратения SMS до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.
„Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по „Чаналова-Янева“, днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с SMS-и, дори не със закони като в Полша“, написа още Христо Иванов, който подаде оставка на 9 декември, след като с гласовете на ГЕРБ парламентът бламира ключов текст от конституционните промени, свързани със съдебната реформа.
Ексминистър Иванов защити и мотивира позицията и си и в предаването „Лице в лице“ по btv.
Хронология на събитията:
Член на ВСС е информирал премиера Бойко Борисов за хода на дискусията по скандала „Яневагейт. Това е станало, докато кадровият орган обсъждал резултатите от проверката.
По време на дебата Панов е поставил редица въпроси, които не били изяснени в хода на проверката, а именно за разговорите по Вайбър, (в разговорите от Яневагейт Владимира Янева предполага, че Борисов е авторът на анонимни съобщения, които е получила през приложението за разговори Viber – бел. ред.) Председателят на ВКС е попитал още дали е бил канен градският прокурор Христо Динев, който е споменат в разговорите, както и дали е отправена покана до премиера Бойко Борисов, тъй като името му често се споменавало в разговорите. Именно в тази връзка Лозан Панов предложил да бъде отправена покана до Борисов, а той ако реши, да се яви.
След изказването на шефа на ВКС последвали и други. В един момент обаче Панов отново взел думата, заявявайки, че току що е получил SMS от телефонен номер, който бил на премиера Борисов. Ставало въпрос, за съобщение, получено от премиера, който го препраща на Лозан Панов и което гласи: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме”. Панов получил препратения SMS в 12.14 часа.
Шефът на ВКС настоял компетентните органи да проследят пътя на съобщението. Той не коментирал защо премиерът му е препратил въпросния SMS.
Освен от това, че някой съобщава на премиера какво се дискутира във ВСС, Панов бил възмутен и от факта, че на практика кадровият орган все още няма становище по това да се прекрати ли проверката за разговорите Янева – Ченалова.
След като Панов огласил съдържанието на SMS, заседанието временно било прекъснато. Той го е показал лично и на главния прокурор. Именно прокуратурата била компетентният орган, който може да установи какъв е пътят на SMS-а.
Междувременно Бойко Борисов отишъл на заседанието на ВСС.
Шефът на ВКС отново поставил въпроса за бързия начин, по който съветът се опитва да приключи проверката за разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Той бил възмутен и че точката е влязла в дневния ред извънредно.
Лозан Панов се е обадил на телефона, от който е получил съобщението, за да се увери дали това е телефонът на Борисов. „Установих, че това е вашият телефон”, уточнил Панов и попитал Борисов – „Това ваша грешка ли е или е някакво препращане, защо вие ми изпратихте този SMS. Защо е изпратен този SMS, докато тече тази дискусия”.
„Аз препратих този SMS, за да го видите”, обяснил казуса Бойко Борисов пред ВСС и уточнил, че е получил съобщението от трети човек.
„Много ви уважавам, но не се вкарвайте в политически игри. Най-чистосърдечно ви казвам, нямам отношение към записите. „, заявил още Борисов и добавил, „Аз нямам претенции да съм съдия или прокурор. Само дето аз получавам докладите, вие трябва да направите реформата в съдебната система, не аз. Всеки, който иска да се занимава с политика да дойде оттатък на другия терен да ме бие на избори и да управлява.“
Междувременно членът на ВСС Незабравка Стоева нападнала Панов с думите: „Вие сякаш сте дошли от друга държава и не ходите по земята.“ А Милка Итова (също героиня в записите „Яневагейт“) благодарила на премиера и оценила решението му да дойде във ВСС като „много достойно“.
На тръгване Борисов казал – „Ако има нещо, Лозан Панов да ме извини. Продължаваме да работим.“
Минути след това членовете на Висшия съдебен съвет прекратиха проверката по „Яневагейт“. Против предложението на комисията са гласували трима, четирима са се въздържали, останалите 18 са били „за“.