СамокоВест

Екскурзоводът на Ангела Меркел – самоковецът Костадин Младенов

Споделете ни в

borovec merkelГодината е 1987–ма. Днешният канцлер на Германия Ангела Меркел е на почивка в Боровец. Ангела е водач на организирана туристическа група от немската агенция „Юрген турист”. Агенцията била специализирана в организиране на младежки пътувания, подобно родната „Орбита” от времето на соца. Ангела все още е госпожица и носи бащината си фамилия – Каснер. Групата е настанена в модното тогава Финландско селище.
Така пътищата на канцлера на Германия се пресичат с тези на самоковлията Костадин Младенов. Костадин е влюбен в красотата на природата, във величието на планината, в чудото на творението. Затова без остатък е отдаден на работата си като екскурзовод. Ангела също е страстна планинарка и това слага начало на общото им пътешествие към хубостите на България. Две седмици Ангела и нейният гид Костадин бродят из Рила планина. Изкачват върхове, отмарят край кристално чисти езера, любуват се на изпъстрените с цветя поляни.
Костадин Младенов се гордее с родния си край. Той може дълго и увлекателно да разказва за историята на Самоков, за забележителностите и паметта на града. Коста, както го наричат приятелите, от години живее в София, но Боровец си остава неговата непреходна любов.
Неотдавна Костадин Младенов бе гост на БНР по темата за туристическата реалност в България – за нуждата от свързаност на структури, обекти и услуги в сферата на туризма. Със своя над 30-годишен опит, той добре познава силните, но и слабите страни на родния туристически бизнес. При природните дадености, които имаме, ние сме далеч от добрата реклама, защо у нас няма дългосрочна стратегия за развитие на бранша, коментира Младенов. Според него на нашия туризъм му липсва комбинативност – способността да се създават атракции, да се разработват и да се комбинират, а нещата се правят всяко за себе си. Открива се интересен исторически обект, строи се хотел, взимат се европари за екопътека… но никой не сяда да ги свърже тези неща.Той говори за добрите практики и за конкуренцията в съседните ни държави, за народопсихологията на туристите от различните нации (германецът иска да научи много, а американецът много обича да живее с местните, да му сготвят, да седна с тях на маса), за това, че един турист ще „остави“ толкова, колкото можеш да му вземеш. А най-важното, което у нас не се случва е връзката на туризма с хората, заяви Костадин Младенов. Той подчерта, че хората които се занимават с туризъм като семеен бизнес, трябва да бъдат подпомагани, трябва да се свържат логистично, да им се дадат възможности за развитие.
А що се касае до Боровец, Коста е категоричен – Боровец калява, той е школа не само за чужди, но и за наши политици.