СамокоВест

Еколози настояват за спиране на промишлените сечи във вековните гори на националните паркове

Споделете ни в

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ изпрати писмо до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева с настояване да се прекрати възможността под прикритието на „поддържащи и възстановителни дейности“ да се водят промишлени сечи във вековните гори в трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан, съобщиха от организацията. Те припомнят, че наскоро официално е бил обявен конкурс за добив на дървесина в Национален парк Рила.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че т.нар. „поддържащи и възстановителни дейности“ в горите на националните паркове и поддържани резервати са всъщност обикновена сеч за добив на дървесина, забранена от Закона за защитените територии.

Природозащитниците предлагат в новите планове за управление на националните паркове подробно да се разпише какво означава „поддържащи и възстановителни дейности“.

Дотогава обаче трябва да преразгледани исканията за сечи в националните паркове и поддържани резервати за 2016 год. и да бъде осигурена дървесина единствено за хижите в националните паркове. Дърва за местно население има в изобилие на пазара и националните парковете не би трябвало да бъдат разглеждани като източник на стопанска дървесина на занижени цени.

Всички поддържащи и възстановителни дейности в горите да се провеждат само за отстраняване на инвазивни и неместни видове или за санитарни сечи при нападения на вредители и реална заплаха за гората. Залесителни мероприятия за възстановяване на местообитания да се провеждат след положително научно становище от Българската академия на науките и положително решение на Националния съвет по биологичното разнообразие, предлагат още природозащитниците на екоминистъра.

Те настояват и да се прокарват минимум нови горски пътища, а където това е необходимо, те да се възстановяват в срок от 3 месеца след сечите и достъпът през тях да е възпрепятстван.