СамокоВест

Екип от Великобритания спечели конкурса за нов център на Боровец

Споделете ни в

На финалното заседание на журито по международния архитектурен конкурс за Нов център на Боровец бяха излъчени победителите и класирането на първите пет проекта.

Победител в конкуса е проект №113, с авторски екип на William Mathews Associates Ltd, Великобритания, на второ място – проект №156, с авторски екип Агенция Дизайн и Архитектира АД – АДА, България, и трето място – проект №147 с автор Петър Рафаилов – Проджект Витае ЕООД, България. Четвъртото и петото място, са за проект №118 с автор Институт за градско планиране АД и проект №128 Critical Design Studio, Турция.

Победителите бяха избрани от журито на конкурса измежду 40 проекта от 17 държави. Освен парична награда от 20 000 лв, екипът премиран на първо място получава правото за директно договаряне на работна фаза на инвестиционен проект. Класираните на второ място получава парична премия от 12 000 лв. а тези на трето – 8 000 лв. Четвъртото и петото място получават две премии от по 5 000 лв.

William Matthews Associates e основано през 2013 г. и базирано в Лондон архитектурно студио. Преди създаването на фирмата, архитект Уилям Матюс е Старши архитект в офиса на Ренцо Пиано в Париж. В този период той завършва множество международни проекти, сред които сградата на Beyeler Foundation в Базел, Поцдамер плац в Берлин и крилото за съвременно изкуство на Института за изкуства в Чикаго.От 2001 г. до завършването на сградата през 2013 г., Уилям Матюс ръководи проектантския екип на най-високата сграда в Лондон Shard.

Победителят беше избран от жури в състав: арх. Рита Юстесен, Директор на отдел “Планиране и архитектура”; арх. Павел Янчев, Art & Build, Брюксел, Белгия; арх. Мариус Мове, съсновател на Atelier Oslo, Осло, Норвегия; доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, Преподавател по Културно наследство в УАСГ, София, България; арх. Ваня Серафимова, Управляващ партньор в Серафимов Студио, арх. Надежда Клинчева-Колева, Главен архитект на Община Самоков и Ангелина Вангелкова, юрист и Секретар на Община Самоков.

Поставеният на първо място проект отчита спецификата на контекста като уважава природния ландшафт и човешкия мащаб. Проектът предлага безопасна полупокрита ски, велосипедна и пешеходна връзка между пистите и станциите на лифтовете, осигуряваща добра организация на различните комуникационни потоци в територията. Решението съвместява търговски площи, информационен център, пространства за спорт и дейности в свободното време, изложби и събития и подземно паркиране. Предложението обвързва съществуващите публични пространства с парковата среда в Триъгълника като изцяло я запазва и е чувствителен към разположените в територията обекти на недвижимо културно наследство.

От сдружението „Боровец 1992“ с председател Румен Харалампиев, обаче ни сигнализираха, че са обезпокоени, че ще се изсичат дървета в обсега на, така наречения, „Златен триъгълник“, както и че по този начин се съсипва бизнеса им. Сдружението обединява собственици и ползватели на търговски обекти, известни като „къщичките“.