СамокоВест

Една българка в Испания – Ани Йовева представи своя колекция

Споделете ни в

8Майсторката на дантели и шевици Ани Йовева представи своя колекция в испанския град Алкала де Енарес, родното място на Сервантес. Председателката на сдружението на занаятчиите в Самоков и на клуб „Ръкоделие” гостува на слънчева Испания по покана на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.
Изложбата „Богатството в българските шевици и носии” бе част от изявите по повод 10 годишния юбилей на асоциацията.
Експозицията съдържа народни носии от Самоковско, Ихтиманско и от Родопите, уникални блузи и шалове, декорирани от художничката-приложничка с шита дантела кене и калоферска дантела. Тя включва и колекция от старинни, ръчно тъкани кърпи, фути и платове – копринени и памучни кенари. Изложбата привличаше интереса на испанската публика в периода от 26 май до 2 юни в залата на правния факултет на Алкала де Енарес. Посетителите имаха възможност да се запознаят с живото ни наследство, да се докоснат до красотата и изобилието от багри на тъканите и носиите, до изяществото на дантелите, сътворени от изкусните ръце на българката.
В рамките на честванията бе представена и експозицията „Историята на кирилицата”, подготвена и предоставена от Държавна агенция за българите в чужбина. Виртуална изложба „Владимир Димитров – Майстора – светлина и дух” представи Деана Иванова, председател на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. Филмът по повод 130 години от рождението на художника е заснет от Дарителски фонд „13 века България”.

7 1 2 3 4 5 6