СамокоВест

Европейският съд призна България за виновна по делото за старите депа

Споделете ни в

evropeiski sudБългария не е изпълнила задълженията си по директивата за депонирането на отпадъците, като не е предприела необходимите мерки, за да гарантира, че съществуващите в страната депа ще продължат да действат в съответствие с европейските изисквания. Това реши съдът на Европейския съюз в Люксембург.
Искът срещу България беше предявен от Европейската комисия на 27 март 2014 година, а проблемът с отпадъците започна пет години по-рано. През юни 2009 година България трябваше да е изградила 57 модерни регионални депа, които да събират отпадъците на общините. Сметищата в покрайнините на всеки град, които към онзи момента са били около 200 на брой, трябваше да бъдат закрити.
През юли 2009 г. Комисията за първи път приканва Република България да даде информация за степента, в която страната се е съобразила с член 14 от Директива 1999/31.
Според предоставената в отговор на това писмо информация 140 депа за неопасни отпадъци не са в съответствие с изискванията на Директивата и не са били нито преустроени, нито закрити в съответствие с разпоредбите.
Поради липсата на нови депа част от старите продължават да функционират и по-късно.
През февруари 2014 г. страната ни предоставя график за изграждане на новите депа, които да заменят несъответстващите. От него става ясно, че експлоатацията на девет несъответстващи депа е преустановена, а останалите 104 ще бъдат изведени от експлоатация по следния график: 61 депа от декември 2014 г., девет от януари 2015 г. и последните 34 — най-късно през юли 2015 г.
Едва 7 нови депа за битови отпадъци са изградени в България през миналия програмен период на европейското финансиране – за 8 години от 2007 г. досега.
Все още не е ясно какви ще са условията, поставени от съда към страната, и каква ще е цената за забавянето.
Преди два месеца министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че забавянето на оперативна програма „Околна среда“ през 2014 г. е забавило изграждането на регионалните депа за отпадъци, но процесът ще бъде ускорен. А миналата седмица екоминистърът обяви, че 60 млн. лева вече са преведени от Европейската комисия като авансово плащане, за да започне изпълнението на новата програма „Околна среда“ за периода 2014 – 2020 г.