СамокоВест

Европейската комисия разкритикува избора на конституционни съдии

Споделете ни в

Европейската комисия обяви, че може да изготви извънреден допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година, ако прецени, че ситуацията го налага. Предупреждението отправи говорителят на ЕК Оливие Баи в отговор на въпрос за избора на нови членове на Конституционния съд, предаде БТА. Това е сериозен сигнал от страна на Брюксел, че ЕС губи доверие към управляващите.

„Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда“, отбеляза говорителят. ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност, добави още Баи. Комисията призова Народното събрание да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси, заяви говорителят.

„Комисията е загрижена, че репутацията на КС и други ключови български институции сега са поставени под въпрос. ЕК ще следи темата отблизо, в контекста на продължаващия механизъм за сътрудничество и оценка. Комисията ще бъде в постоянен контакт с българските власти и ще докладва на Съвета на ЕС. Говорителят отбеляза, че комисията очаква нашата страна да се съобрази с европейските стандарти при предстоящите избори на нов главен прокурор и на ръководител на следствието, както и при останалите предстоящи назначения в съдебната система.

„Ще зависи от развитието на ситуацията в България и нашата оценка за нея, дали ще има допълнителен доклад. Засега намерението ни остава да изготвим следващия доклад в края на 2013 г., но остава открита възможността за доклад по всяко време, ако ситуацията „се развие в грешна посока“, добави Баи.