СамокоВест

Европа и Русия не се споразумяха за Южен поток

Споделете ни в

На срещата в Москва комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и руският енергиен министър Александър Новак не постигнаха споразумение по изискванията на Европейската комисия да бъде преразгледана правната база на „Южен поток”. Според участник в преговорите, евентуален компромис може да бъде постигнат по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Брюксел в края на месеца за срещата на върха Русия- ЕС, съобщи БНР.

В същото време ИТАР-ТАСС предаде, че Руското министерство на енергетиката и Европейската комисия са се договорили да бъде създадена работна група за обсъждане на всички технически въпроси, свързани с проекта „Южен поток“. Това се казва в изявление на руското министерство на енергетиката. Решението за работната група е било взето, след като ЕК и Русия не можаха да постигнат споразумение във връзка с искането на Европейския съюз за преразглеждане на междуправителствените договори, които са подписали европейските страни, участващи в проекта.

Напомняме, че преди повече от месец Брюксел повдигна възражения срещу подписаните договори заради несъответствия с третия енергиен пакет за Евросъюза. Опасенията са, че износителят „Газпром“ ще управлява и газопреносната мрежа. В началото на декември 2013 г. говорителят на комисар Йотингер Марлене Холцнер заяви, че споразуменията между Русия и шест страни от Европейския съюз, сред които и България, за изграждането на „Южен поток“ не съответстват на европейското законодателство. Тогава Европейската комисия препоръча на държавите, през които ще премине газопроводът, да предоговорят споразуменията си с Москва, защото в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Българското правителство писмено упълномощи Европейската комисия да води преговорите. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер получи мандат да преговаря и от останалите 5 държави – Гърция, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия, през чиито територии трябва да мине газопроводът.

Засега от Москва отхвърлят всякаква възможност за предоговаряне. Руският посланик в ЕС Владимир Чизов заяви по-рано тази седмица, че Третият енергиен пакет не може да бъде единственият критерий, който да регулира всички детайли по толкова сложен проект като газопровод. Предложението на Москва е Третият енергиен пакет да бъде адаптиран и хармонизиран с двустранните споразумения с шестте страни, а не обратно.