СамокоВест

Европа запази  Директивата за птиците и Директивата за местообитанията

Споделете ни в

Европейската комисия потвърди, че двете основни директиви за защита на природата на ЕС (Директивата за птиците и Директивата за местообитанията) ще бъдат запазени непроменени в резултат на мащабната кампания „Природата в опасност!“ проведена в тяхна защита в цяла Европа. В кампанията се включиха и 10 000 българи.

Председателят на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер потвърди, че двете европейски директиви – за птиците и за местообитанията ще бъдат запазени, с което отпада предложението за тяхната промяна и за намаляване на природозащитната им тежест. Най-значимите инструменти на Европа за опазване на природата бяха застрашени от промяна през последните две години, което създаде несигурност за тяхното бъдеще. Председателят Юнкер и Европейската комисия призовават за по-добро изпълнение и прилагане на двете директиви.

Това е постижение, равносилно на световен рекорд, за половин милион души, които през последните месеци призоваха Европейската комисия да запази и приложи тези инструменти във вида, в които са сега и да не приема предложената ревизия.