СамокоВест

Евродепутатът Светослав Малинов запозна самоковски ученици с правата и задълженията им като граждани на Европа

Споделете ни в

svetoslav malinovДепутатът в Европейския парламент от РБ Светослав Малинов запозна учениците от СОУ „Отец Паисий” с историята, структурата и законодателството на Европейския съюз. Посещението му сложи начало на инициативата „Европейско междучасие” за 2016 година. Целта на Малинов е да представи пред младите хора правата и задълженията ни като европейски граждани, ролята и задачите на  Европейския парламент и приоритетите на членството на България в ЕС.
Инициативата „Европейско междучасие“ е част от ангажимента на Малинов за гражданското образование и превръщането му в задължителен предмет в средните училища в България. То трябва да даде на нашите деца основни познания за работата и взаимодействието на институциите, за нормотворчеството  и прилагането на законите, както и за мястото и ролята на всеки гражданин в една демократична система. Задължителният час по „гражданско общество“ ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации.
Учениците от СОУ „Отец Паисий” показаха добро познаване на правото си на образование, но срещата разкри пред тях нови възможности по програма „Еразъм +”, базирана на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта. Екипът запозна младите самоковци и граждани на Европа с Националната квалификационна рамка, разработена в съответствие с Европейската за обучение през целия живот. Интересът им бе преди всичко към предвиденото обучение по нива на чужд език, в съответствие с етапите и степените. Очаквано, най-голям интерес предизвика възможността един възпитаник на СОУ „Отец Паисий” да бъде сред учениците, които през пролетта на 2017 г. ще посетят Европейския парламент и ще имат могат да видят на живо европейските институции в Брюксел.
Училището получи специално разработени учебни помагала за качественото познаване на Европейския съюз и юбилейни вестници, посветени на деня на Европа – 9 май.