СамокоВест

Д-р Стойчо Гълъбов – лекарят, който за пациентите си е Бог

Споделете ни в

Д-р Гълъбов за мен е Бог. Това са думи на една от хилядите пациенти на самоковския хирург. След сърдечна операция в столична болница, авторката им развива инфекция на костта. На гърдите й се отваря рана, която секретира и не зараства. Инфекцията засяга не само мястото, а прониква в целия организъм. Големи „светила в медицината“, от болницата в София, й казват, че така ще бъде.

Но! Д-р Стойчо Гълъбов, завеждащ хирургично отделение в МБАЛ-Самоков, решава да приеме предизвикателството. С професионализъм, упоритост и грижа – той постига и невъзможното. Инфекцията е овладяна, раната – затворена.

Признателността не може да бъде описана. Тя може само да се изживее. Благодарността на нашата съгражданка се припокри и с мои лични спомени.

В последните седмици орисията отново ме срещна с д-р Стойчо Гълъбов. Отново усетих, че това, което го откроява е съхранената човечност и милосърдие. Колкото и да е трудно, поради самото естество на специалността му, д-р Гълъбов не гледа на пациентите си като на обекти за професионална интервенция. За него пациентите са преди всичко Хора! И ако в Библията е речено „който има очи – да види, който има уши – да чуе“, то хирургът Стойчо Гълъбов има очи да види болката и сърце да обгрижи. Не случайно Господ го е дарил с тази внушителна фигура и осанка – да има къде да побере голямото си сърце.

Бащата на медицината Хипократ е смятал, че лекарят трябва да има толкова широк ум, че дори мълчанието на болния да му служи за ориентир. Като верен негов последовател, д-р Гълъбов е поставил в центъра на своята практика здравето и грижата за болния. Широко скроен, не веднъж е бил готов да пренебрегне собствения си интерес и да поеме риска да престъпи някое от безбройните административни безумства, единствено и само за доброто на пациента и в негова изгода.

Това е д-р Стойчо Гълъбов – лекар по същност и призвание, на думи и на действие. Лекарят, който за пациентите си е Бог.

Лилия Кинина

One thought on “Д-р Стойчо Гълъбов – лекарят, който за пациентите си е Бог

Comments are closed.